Po Českej republike sa šíri počítačový vírus postihujúci routre

NETKY.SK • 17 Máj 2016, 19:06 • 2 min
Po Českej republike sa šíri počítačový vírus postihujúci routre

PRAHA - Český národný bezpečnostný tím CSIRT.CZ varoval dnes pred novým počítačovým vírusom, ktorý sa šíri po Českej republike ako lavína.

slovakia

left justify in out

Vírus sa zameriava výhradne na routre, prostredníctvom ktorých sa potom počítačoví piráti dostanú do celej siete. Infikované môžu byť podľa informácií spravodajského serveru Novinky.cz až tisíce takýchto zariadení.

 

Vírus útočí najčastejšie na neaktualizované zariadenia. "Ide sa o HTTP/HTTPS malvér, ktorý útočí najmä na staršie zariadenia bez aktuálneho firmvéru. Vírus nevyžaduje overenie, infikuje aj zaheslované zariadenia," varoval bezpečnostný analytik Pavel Bašta. "Podľa aktuálnych informácií postihol tento vírus aj klientov niekoľkých poskytovateľov internetového pripojenia v ČR," doplnil Bašta. V celom Česku sa tak infikovali tisíce routerov, dodali Novinky.cz.

 

To, že je router zavírený, môžu užívatelia spoznať napríklad podľa toho, že im prestane úplne fungovať internetové pripojenie, prípadne sa pri pokuse o pripojenie na nejakú webovú stránku zobrazí iný web.

 

Hlavný problém je podľa bezpečnostných expertov v tom, že routery nie je možné chrániť antivírusovými programami. Aj tak ale nie sú používatelia úplne bezbranní. "Hlavný spôsob, ako tejto hrozbe predísť, predstavuje upgrade firmvéru routeru na aktuálnu verziu," uviedol manažér technickej podpory spoločnosti Eset Pavel Matějíček. Neodporúča sa ani používať jednoduché predvolené prihlasovacie meno a heslo.

 

Do konfigurácie routerov by sa však nemali púšťať menej skúsení užívatelia, píše server Novinky.cz. Môžu tak totiž otvoriť možnosti pre potenciálnych útočníkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona