Po celom svete si ľudia pripomínali zavraždeného exbeatla Johna Lennona

NETKY.SK • 9 December 2010, 12:01 • 2 min
Po celom svete si ľudia pripomínali zavraždeného exbeatla Johna Lennona

Po celom svete si ľudia pripomínali zavraždeného exbeatla Johna Lennona

slovakia

left justify in out

img

Fanúšikovia Johna Lennona si v stredu, v deň 30. výročia jeho smrti, spievali po celom svete piesne vlasatého exbeatla a zapaľovali sviečky. Vigílie sa konali v New Yorku, aj v jeho rodnom Liverpoole.
      Vdova po slávnom hudobníkovi Yoko Ono koncertovala v Tokiu a spomienkové akcie sa konali od Prahy až po Havanu. Lennon mal 40 rokov, keď ho 8. decembra 1980 zastrelil na Manhattane pomätený Mark Chapman. Ten si odpykáva doživotie.
      V Liverpoole niekoľko sto ľudí so sviečkami v rukách vo veľmi chladnom počasí spievalo Lennonove piesne a počúvalo ním inšpirovanú poéziu. Vigília bola neďaleko mierového pamätníka, ktorý odhalila v októbri Johnova prvá manželka Cynthia a syn Julian.
      Phil Hanson, fanúšik v liverpoolskom parku Chavasse, spomínal na Lennona ako na jedného zo svojich idolov. "John Lennon mi zachránil život. Na ruku som si dal dokonca vytetovať jeho podobizeň".
      V New Yorku sa stovky fanúšikov exbeatla zhromaždili v Central Parku a položili kvetiny na pomník v časti nazvanej na jeho počesť Strawberry Fields.
      Yoko Ono usporiadala v Japonsku charitatívny koncert Dream Power John Lennon Super Live, aby pomohla vyzbierať peniaze na pomoc školám pre zanedbané deti na celom svete.
      Vo vyhlásení vyzvala ľudí, aby si Johna pripomenuli s láskou a rešpektom a spomenuli si, že za svoj krátky život dal tak veľa tomuto svetu. "Aj dnes sa ešte od teba veľa učíme. John, ľúbim ťa!".
      Ich syn Sean, ktorý sa tiež venuje hudbe, reagoval na pocty svojmu otcovi na Twitteri: "Ďakujem za všetky milé slová. Všetci sa modlime za mier na zemi. O to mu išlo najviac".
      Lennon je stále živý v srdciach svojich fanúšikov. Takmer 1,3 milióna návštevníkov mu vyjadrilo sympatie na jeho facebookovej stránke.

Zdroj: TASR/BBC, Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies