Po celom Slovensku kolabujú ľudia pre horúčavy

NETKY.SK • 19 Jún 2013, 16:40 • 2 min
Po celom Slovensku kolabujú ľudia pre horúčavy

BRATISLAVA - Na centrálnych príjmoch nemocníc po celom Slovensku dnes lekári ošetrujú ľudí, ktorí skolabovali pre horúčavy.

slovakia

left justify in out

V Univerzitnej nemocnici ošetrili pre kolapsy 25 ľudí

BRATISLAVA - Na centrálnych príjmoch Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) dnes lekári ošetrili 25 ľudí, ktorí skolabovali pre horúčavy. "Väčšina mala nad 55 rokov, ale zaznamenali sme aj kolapsy u 20-ročných ľudí," informovala hovorkyňa nemocnice Petra Stano Maťašovská. Počet prípadov v porovnaní s utorkom podľa nej vzrástol o štvrtinu. Lekári riešili najmä odpadnutia, dehydratáciu, prehriatia organizmu, úpaly či stavy mdlôb. "Dá sa predpokladať, že popoludní a večer sa počet ošetrených pacientov môže znásobiť, podobne ako v utorok," dodala Stano Maťašovská.

Horúčavy robia problémy aj pacientom s chronickými ochoreniami, ktorých stav sa zhoršuje. Dominujú kardiovaskulárne, dýchacie a psychické ochorenia. Zvyšuje sa aj počet úrazov z voľnočasových aktivít.

Nemocnica v Žiline hospitalizovala prvých dehydratovaných ľudí

ŽILINA/MARTIN – Žilinská fakultná nemocnica dnes musela hospitalizovať prvých dehydratovaných pacientov. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa nemocnice Mária Koporecová, na žilinskom urgentnom príjme dnes ošetrili piatich pacientov s kolapsom a troch z nich museli aj hospitalizovať. „Ide o zhoršenie zdravotného stavu bez úpalu, dôvodom sú dehydratácie. Boli to prevažne pacienti nad 70 rokov,“ uviedla s tým, že v utorok ošetrili len dve pacientky s kolapsom bez nutnosti následnej hospitalizácie.
V martinskej univerzitnej nemocnici zvýšený počet výjazdov pre horúčavy zatiaľ nezaznamenali. „Naši záchranári neboli volaní ku kolapsom z tepla. Ľudia sú asi disciplinovanejší a dbajú na pitný režim,“ povedala pre agentúru SITA hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Martin Katarína Kapustová.

Z horúčav skolabovali štyria starší ľudia

KOŠICE – V Košiciach zatiaľ nepanujú také extrémne horúčavy, že by kolabovalo veľa ľudí, alebo aby zamestnávatelia prijímali mimoriadne opatrenia. Ako dnes uviedla hovorkyňa košickej univerzitnej nemocnice Ladislava Šustová, nedá sa hovoriť o extrémnom náraste kolabujúcich ľudí. „Počas dnešného dňa naše urgentné pracoviská do 13:30 zaznamenali štyri štandardné kolapsy pre horúčavy. Boli to ľudia v dôchodkovom veku, ktorých ťažkosti z tepla sa znásobujú pre chronické choroby, ktorými trpia," uviedla Šustová.

Ako dnes uviedla hovorkyňa košického magistrátu Martina Urik Viktorínová, v súvislosti s letnými horúčavami budú platiť na Magistráte mesta Košice, ako aj v mestských podnikoch, rovnaké opatrenia, ako minulý rok. Doložila, že v kanceláriách magistrátu namerali 32 stupňov Celzia. „Zamestnancom je zabezpečený pitný režim a pri nameraní extrémnych horúčav môže riaditeľ povoliť skorší odchod z pracoviska tak, aby nebol narušený chod úradu a služby, ktoré ponúka. Na magistráte ostáva aj v takomto prípade v činnosti Kancelária prvého kontaktu, rovnako ako aj zamestnanci, ktorých kancelárie sú vybavené klimatizačným zariadením. Tento rok ešte k takémuto rozhodnutiu nedošlo, magistrát aj mestské podniky zatiaľ fungujú v bežnom pracovnom režime,“ uviedla Viktorínová. Doložila, že ani v meste zatiaľ ulice nepolievajú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies