Po Cameronovi vyzvala na zvýšenie konkurencieschopnosti EÚ i Merkelová

NETKY.SK • 25 Január 2013, 07:53 • 2 min
Po Cameronovi vyzvala na zvýšenie konkurencieschopnosti EÚ i Merkelová

Po Cameronovi vyzvala na zvýšenie konkurencieschopnosti EÚ i Merkelová - Svet Konkurencieschopnosť Európskej únie sa musí zvýšiť, povedala dnes nemecká kancelárka Angela Merkelová, čím zdôraznila problém, na ktorý v poslednom období poukazuje najmä britsk

slovakia

left justify in out

img

Konkurencieschopnosť Európskej únie sa musí zvýšiť, povedala dnes nemecká kancelárka Angela Merkelová, čím zdôraznila problém, na ktorý v poslednom období poukazuje najmä britský premiér David Cameron. Ten po stredajšom prejave o vzťahu Británie k Európskej únii dnes v Davose opätovne kritizoval EÚ za slabú konkurencieschopnosť a flexibilitu. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

"Ak sa chceme mať do budúcnosti lepšie, rozhodné kroky musíme urobiť už dnes," povedala Merkelová na Svetovom ekonomickom fóre vo švajčiarskom Davose s tým, že "konkurencieschopnosť je pre budúcnosť Európskej únie kľúčová". V tejto súvislosti citovala štatistiky, ktoré poukazujú na európsky problém. Ako uviedla, Európska únia sa na svetovej populácii podieľa 7 %, na svetovom hrubom domácom produkte jednou štvrtinou, avšak v prípade platieb v oblasti globálneho sociálneho zabezpečenia až polovicou.

Preto podľa nej Európa nesmie v rozbehnutých reformách poľaviť. "Je známe, že na štrukturálne reformy je často potrebný tlak," dodala s tým, že bez týchto reforiem sa zo súčasnej zložitej situácie Európa nedostane.

Zároveň vyzvala na trpezlivosť, keďže rozsiahle úsporné opatrenia a štrukturálne reformy v eurozóne potrebujú určitý čas, aby sa ich efekt dostavil. V tejto súvislosti dodala, že skúsenosti z Nemecka potvrdzujú, že "na dostavenie sa efektu treba dva, tri, niekedy štyri roky".

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies