Po búrkach zaplavilo v okrese Kladno niekoľko domov

NETKY.SK • 9 Jún 2013, 13:11 • 2 min
Po búrkach zaplavilo v okrese Kladno niekoľko domov

KLADNO - Búrky, pred ktorými varovali meteorológovia, už v sobotu večer a v noci nadnes zasiahli Stredočeský kraj. V okrese Kladno rozvodnený potok zaplavil niekoľko domov. Inde sa však toky pomaly vracajú do svojich korýt, informoval dnes spravodajský server iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

"Z potoka metrovej šírky, kde tečie desať centimetrov vody, sa stala tridsaťmetrová rieka. Prívalová vlna postupovala cez Dolany, ďalej na Běloky, Středokluky, Číčovice," povedal riadiaci dôstojník hasičov Pavel Novák. V obciach evakuovali niekoľko ľudí žijúcich v blízkosti potoka. Bleskové povodne v noci postihli najmä obec Běloky, kde rozvodnený Zákolanský potok zaplavil sedem domov, väčšinou iba pivnice. V Dolanoch voda trhala dlažbu z chodníkov a asfalt. Voda však už začala opadať. Väčšina českých riek hlási zatiaľ pokles hladín. V Ústí nad Labem sa už Labe blíži k hranici ôsmich metrov. V Děčíne už dokonca Labe kleslo na 796 centimetrov. V oboch mestách však stále platí stupeň ohrozenia. Pod šiestimi metrami už je Labe v Mělníku. Tam voda v čase kulminácie v utorok večer dosahovala 930 centimetrov. I tam je naďalej v platnosti tretí povodňový stupeň. Podľa meteorológov však hrozí, že hladiny riek znovu stúpnu. Od dnešného popoludnia majú totiž do Česka doraziť intenzívne zrážky, ktoré v noci na pondelok prejdú do trvalejšieho dažďa. Vo vyšších oblastiach by tak mohlo za 24 hodín napadať až 50 litrov na meter štvorcový. Ústredná povodňová komisia a ústredný krízový výbor preto vyzvali, aby obce neodstraňovali protipovodňové steny či hrádze.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies