Po bratislavskom Prístavnom moste jazdia autá už 30 rokov

NETKY.SK • 17 December 2013, 10:03 • 2 min
Po bratislavskom Prístavnom moste jazdia autá už 30 rokov

BRATISLAVA - Prístavný most v Bratislave je v súčasnosti zaťažovaný viac, ako stavitelia pri jeho výstavbe pred 30 rokmi predpokladali.

slovakia

left justify in out

Ako agentúru SITA informoval hovorca Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Marcel Jánošík, v roku 2012 priemerne denne prešlo mostom vyše 108-tisíc vozidiel. Prístavný most je aj po 30 rokoch od jeho otvorenia stále v prevádzky schopnom stave, most je pre jeho väčšiu zaťaženosť však pravidelne kontrolovaný a monitorovaný.

Prístavný most, v minulosti známy ako Most hrdinov Dukly, otvorili v roku 1983. Dĺžka hlavného mostného objektu je 457,8 metra a postavený bol v rámci výstavby diaľnice D1 - obchvat mesta Bratislavy. Prístavný most je komplex na seba nadväzujúcich mostov. Dunaj premosťuje spriahnutá oceľovo-betónová konštrukcia, tzv. hlavný mostný objekt. Na ňu nadväzujú betónové estakády ku križovatkám na Bajkalskej a na Dolnozemskej ulici, o ktoré sa stará Národná diaľničná spoločnosť a bratislavský magistrát. Na hlavnom mostnom objekte boli v minulosti opravené všetky štyri mostné závery, viackrát bol vymenený aj povrch vozovky. Kompletne vymenili aj odvodňovacie žľaby mosta a odtok vody z mosta vyriešili novým odvodňovacím potrubím. 

Hlavný mostný objekt má troch správcov. Spodnú stavbu a oceľovú nosnú konštrukciu spravujú Železnice Slovenskej republiky, betónovú mostovku spravuje Národná diaľničná spoločnosť a o lávky pre peších pod mostom sa stará bratislavský magistrát.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona