Po Bratislave bude ďalší neformálny summit 3. februára vo Vallette

NETKY.SK • 23 September 2016, 15:37 • 2 min
Po Bratislave bude ďalší neformálny summit 3. februára vo Vallette

BRUSEL - Najbližší neformálny summit lídrov 27 členských štátov Európskej únie - bez premiérky Spojeného kráľovstva - sa uskutoční 3. februára v hlavnom meste Malty, Vallette. Pre novinárov akreditovaných v Bruseli to dnes potvrdil nemenovaný diplomat EÚ.

slovakia

left justify in out

Malta preberie po Slovensku polročné rotujúce predsedníctvo v Rade EÚ, ktoré bude zastávať od 1. januára do konca júna 2017. Maltský premiér Joseph Muscat už pri príležitosti prvého neformálneho stretnutia 27 lídrov v Bratislave (16.9.) naznačil, že ďalší podobný summit venovaný zásadným otázkam budúcnosti Európskej únie po brexite, čiže pokračovanie akéhosi procesu sebareflexie, sa bude konať na Malte začiatkom budúceho roka, ale dátum doteraz nebol spresnený.

 

Vo Vallette by malo ísť o rovnakú schôdzku vo formáte 27 členských krajín, aká sa konala v Bratislave, a lídri EÚ v tom istom zložení by mali dokončiť proces vrcholných stretnutí mimo Bruselu koncom marca v Ríme, keď si EÚ pripomenie 60. rokov od podpísania Rímskych zmlúv (1957), ktoré vytvorili základ pre zjednocovanie Európy a dnešnú podobu únie.

 

Novým momentom oproti diskusiám v Bratislave, ktoré vyústili do Bratislavského vyhlásenia a prijatia Bratislavského plánu, akejsi cestovnej mapy toho, čo by mala únia v najbližšom období robiť, by mohla byť aktivácia článku 50 Lisabonskej zmluvy zo strany britskej vlády. Britská premiérka Theresa Mayová viackrát naznačila, že článok, ktorý spúšťa formálny proces vystúpenia z EÚ, neaktivuje do konca tohto roka, ale až začiatkom roku 2017.

 

Šéf britskej diplomacie a jeden z hlavných bojovníkov za odchod Británie z EÚ Boris Johnson vo štvrtok oznámil, že Londýn chce článok 50 spustiť už začiatkom budúceho roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies