Po bitke dozorcov je väzeň v kóme, postavili ich mimo službu

NETKY.SK • 28 Október 2016, 17:34 • 2 min
Po bitke dozorcov je väzeň v kóme, postavili ich mimo službu

BRATISLAVA - V prípade väzňa, ktorý je stále v kóme po bitke od dozorcov v ilavskej väznici, existuje videozáznam incidentu. Informuje o tom na facebooku RTVS. Podľa dôveryhodného zdroja na videu vidno časť brutálnej bitky, pričom zo záznamu nevyplýva, že by väzeň dozorcov fyzicky napadol. Video videla aj ministerka spravodlivosti, dvaja dozorcovia sú už mimo služby, informuje ďalej RTVS.

slovakia

left justify in out

Zbor väzenskej a justičnej stráže bitku v ilavskej väznici najprv vysvetľoval tak, že väzeň napadol dozorcov a pri ich zásahu utrpel zranenia, s ktorými dodnes leží v kóme. Jeden z väzňov, ktorý bol svedkom incidentu a neskôr sa ozval rodine zbitého väzňa, tvrdil opak – že odsúdený dozorcov fyzicky nenapadol, ale iba vykrikoval vulgarizmy.

 

RTVS tvrdí, že podľa dôveryhodného zdroja ani z kamerového záznamu z väznice nevyplýva, že by väzeň dozorcov napadol. Na zázname údajne vidno, ako dozorcovia pritlačili väzňa do časti chodby, ktorú kamera nesníma, avšak vidno pohyby dozorcov – najmä kopanie. „Z existujúceho kamerového záznamu nie je vidieť celý priebeh služobného zákroku. Kamerové záznamy boli poskytnuté na ďalšie využitie príslušnému orgánu činnému v trestnom konaní," povedala za Zbor väzenskej a justičnej stráže Katarína Nováková.


Záznam videla aj ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Podľa jej hovorcu Petra Bublu opakovane hovorila s riaditeľom väznice. Ten najprv dozorcom iba zmenil služby tak, aby neprišli do kontaktu s odsúdenými v oddieloch, ktorých sa prípad týka. Až neskôr, po vyhodnotení použitia donucovacích prostriedkov, riaditeľ väznice dozorcov dočasne pozbavil výkonu štátnej služby.


RTVS má informácie, že dvoch svedkov incidentu premiestnili z Ilavy do iných väzníc. Zbor väzenskej a justičnej stráže tvrdí, že preložení väzni neboli priamymi účastníkmi zákroku dozorcov. Prípad vyšetruje polícia, tá však zatiaľ nikoho neobvinila. Osobitne prípad prešetruje aj ombudsmanka, ktorá chce už čoskoro predstaviť svoje závery. Dvadsaťdvaročný odsúdený dodnes leží v nemocnici v umelom spánku.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona