Po 70 dňoch Covid-19 zmizne bez ohľadu na opatrenia, tvrdí matematik

NETKY.SK • 16 Apríl 2020, 19:38 • 2 min
Po 70 dňoch Covid-19 zmizne bez ohľadu na opatrenia, tvrdí matematik

Izraelský matematik, vedec, dôstojník a bývalý politik Yitzhak Ben Israel tvrdí, že jednoduchá štatistická analýza ukazuje, že Covid-19 dosahuje vrchol po približne 40 dňoch a zmizne po 70 dňoch.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Nezáleží podľa neho na mieste výskytu, ani vládnych opatreniach. S jeho slovami však v televíznej debate zásadne nesúhlasil riaditeľ nemocnice profesor Gabriel Barbash.

 

Čísla hovoria samy za seba?

Kontroverzné slová o pandémii koronavírusu predniesol profesor Ben Israel v pondelkovom vysielaní izraelskej televíznej stanice Israel 's Channel 12.

 

Svoj výrok podložil výskumom, ktorý vykonal so svojím kolegom na univerzite v Tel Avive. Zo záverov má vyplývať, že medzi výskytom a úbytkom prípadov nákazy po celom svete existuje určitý vzorec.

 

Podľa matematika "čísla hovoria samy za seba". Ako príklad uviedol pomerne benevolentné opatrenia v krajinách ako Švédsko či Singapur.

 

 

Podľa matematika je v poriadku dodržiavať určité opatrenia, ako napríklad sociálny odstup, ekonomické obmedzovanie krajín však podľa neho nedáva zmysel.

 

Poznamenal, že v Izraeli denne zomrie približne 140 ľudí, a uviedol, že v súvislosti s nákazou novým koronavírusom pribudnú jedna či dve obete denne. Kvôli vládnym opatreniam podľa Bena Israela krajiny zaznamenávajú citeľný ekonomický prepad.

 

Nesúhlasí iný vedec

S jeho slovami však zásadne nesúhlasí profesor Gabriel Barbash, riaditeľ nemocnice v Tel Avive a bývalý minister zdravotníctva.

 

"Ak by sme neurobili súčasné opatrenia, počet mŕtvych by bol výrazne vyšší," oponoval v napätej televíznej debate Barbash a zmienil prípad New Yorku.

 

Ben Israel však poznamenal, že jeho slová sa vzťahujú práve aj na New York, kde po 40 dňoch začali klesať počty nakazených.

 

New York v stredu skutočne oznámil značný pokles hospitalizácií a menej pacientov odkázaných na ventilátory.

 

 

"Nemám pre to žiadne vysvetlenie. Existuje rad špekulácií, možno je to klímou, možno má vírus vlastnú dĺžku života," uviedol matematik, ktorý tiež stojí na čele Izraelskej kozmickej agentúry.

 

Podľa matematika sú opatrenia v podobe karantén a uzatváranie prevádzok zbytočnou hystériou, postačil by podľa neho bežný "sociálny odstup". Vysvetlenie našiel aj pre situáciu v krajinách, ako je napríklad Taliansko, kde pandémia udrela veľmi silno.

 

"Taliansky zdravotnícky systém bol preťažený už pred koronavírusom. Skolaboval už v roku 2017 kvôli chrípke," myslí si Ben Israel.

 

Barbash, ktorý následne dostal v relácii priestor na vyjadrenie, však varoval, že s novým koronavírusom sa svet bude vysporiadavať ešte ďalší rok. "Silne apelujem na všetkých, aby sme nenechali o opatreniach rozhodovať matematikov, ktorí nevedia o biológii vôbec nič," dodal Barbash.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona