Po 32 rokoch bude otvorenie paralympijských hier opäť bez prezidenta MOV

NETKY.SK • 7 September 2016, 16:02 • 2 min
Po 32 rokoch bude otvorenie paralympijských hier opäť bez prezidenta MOV

RIO DE JANEIRO - Thomas Bach preruší 28 rokov trvajúcu tradíciu prítomnosti prezidentov Medzinárodného olympijského výboru (MOV) na slávnostnom otvorení letnej verzii paralympijských hier. Nemeckí líder hnutia má ako ospravedlnenku účasť na štátnom pohrebe bývalého prezidenta Spolkovej republiky Nemecko Waltera Scheela. V Riu de Janeiro ho v stredu oficiálne zastúpi juhoafrický člen MOV Sam Ramsamy, do ktorého pôsobnosti patrí práve šport telesne hendikepovaných.

slovakia

left justify in out

Bachova absencia sa však dá vnímať aj ako vyjadrenie rozporu medzi MOV a Medzinárodným paralympijským výborom (MVP), ktorý si na rozdiel od vplyvnejšej inštitúcie dovolil siahnuť po nekompromisnom zákaze účasti pre všetkých ruských športovcov. MOV zaujal vo vzťahu k afére okolo štátom riadeného podvodu s krytím dopingu v Ruskej federácii benevolentnejší postoj - ponechal rozhodnutie na medzinárodných športových federáciách.


Zhodou okolností by Bacha radi vyspovedali aj brazílski vyšetrovatelia v kauze kupčenia so vstupenkami na súťaže OH 2016, ktoré boli vyčlenené pre Írsko. Prokuratúra už formálne obvinila prezidenta Írskej olympijskej rady (OCI) Patricka Hickeyho zo sprisahania za účelom podvodu, priekupníctva so vstupenkami a nelegálneho obchodovania. Bach by mohol v prípade figurovať ako svedok, detektíva Aloysia Falcaa zaujíma najmä jeho komunikácia elektronickou poštou s Hickeym týkajúca sa práve vstupeniek.


Líder MOV naposledy chýbal na otvorení "letných" paralympijských hier v roku 1984, keď sa o súťaže delili americký New York a britský Stoke Mandeville. Juan Antonio Samaranch už potom nevynechal Soul 1988, Barcelonu 1992, Atlantu 1996 ani Sydney 2000. Tradíciu si ctil aj jeho nástupca Jacques Rogge, Belgičan zavítal do Atén 2004, Pekingu 2008 a Londýna 2012.


"Prirodzene, je nám ľúto, že prezident Bach nepríde na otvorenie, ako bolo pôvodne plánované. Chápeme nepredvídateľné dôvody, ktoré ho prinútili zostať v Európe. Boli sme s ním v kontakte od ukončenia olympijských hier. Veríme, že sa do Brazílie vráti čo najskôr," povedal podľa insidethegames.biz hovorca OH 2016 Mario Andrada.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies