Po 30 rokoch prepustia z väzenia špióna odsúdeného za špionáž pre Izrael

NETKY.SK • 13 November 2015, 19:22 • 2 min
Po 30 rokoch prepustia z väzenia špióna odsúdeného za špionáž pre Izrael

WASHINGTON - Analytika tajnej služby amerického vojenského námorníctva Jonathana Pollarda, odsúdeného za špionáž pre Izrael na doživotie, prepustia podmienečne z väzenia 21. novembra, presne 30 rokov po jeho zatknutí. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Pollarda zatkli v novembri 1985, keď sa neúspešne pokúšal získať azyl na izraelskom veľvyslanectve vo Washingtone.

 

Prípad tohto bývalého analytika amerického námorného spravodajstva odvtedy vyvolal mnohé vášne. Jeho podporovatelia tvrdia, že trest bol neprimeraný, keďže špionážnych aktivít sa dopustil v prospech Izraela, ktorý Spojené štáty považujú za spojenca.

 

Kritici, vrátane vyšetrovacích a vládnych orgánov, ho zase označujú za zradcu vlasti, ktorý ju ohrozil odovzdaním tajných materiálov inej krajine.

V súčasnosti 61-ročný Pollard bojoval v posledných rokoch so zdravotnými problémami. Doživotný trest si odpykáva vo väznici v Severnej Karolíne a po 30 rokoch za mrežami bol oprávnený požiadať o podmienečné prepustenie.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies