Po 20 rokoch sa do Kábulu vrátil niekdajší afgánsky vodca Gulbuddín Hekmatjár

NETKY.SK • 4 Máj 2017, 11:16 • 2 min
Po 20 rokoch sa do Kábulu vrátil niekdajší afgánsky vodca Gulbuddín Hekmatjár

KÁBUL - Do vlasti sa po 20 rokoch v exile vrátil Gulbuddín Hekmatjár, niekdajší afganský vojenský vodca, ktorý po invázii Spojených štátov z roku 2001 bojoval proti americkým jednotkám a zároveň tvrdo súperil s inými miestnymi militantnými frakciami.

slovakia

left justify in out

"Áno, skutočne sa vrátil do Kábulu. Teraz pôjde domov, aby si trochu oddýchol," uviedol pre DPA Hekmatjárov hovorca Gharíb ar-Rahmán Saídí, ktorý dodal, že stretnutie bývalého vodcu mudžahedínov s afganským prezidentom Ašrafom Ghaním je naplánované na 14.30 h miestneho času (12.00 h SELČ).

Hekmatjár stál od roku 1979 na čele odporu proti sovietskej invázii a okupácii Afganistanu. Počas krvavej občianskej vojny v 90. rokoch minulého storočia, ktorá nastala po stiahnutí sa Sovietov z tejto stredoázijskej krajiny, sa Gulbuddín Hekmatjár zapríčinil o smrť tisícov ľudí v afganskom hlavnom meste. Vyslúžil si za to prezývku "mäsiar z Kábulu".

Hekmatjárova fundamentalistická strana Hezbe islámí aj napriek určitým vzájomným rozporom a rivalite príležitostne spolupracovala s al-Káidou i Talibanom.

V septembri 2016 podpísal Hekmatjár s afganskou vládou mierovú dohodu, na základe ktorej Hezbe islámí zložila zbrane a ukončila v celom Afganistane všetky bojové operácie proti vládnym silám. Výmenou za to budú okrem iného prepustení všetci bojovníci skupiny, ktorí sa nachádzajú v afganských väzniciach.

Vo februári tohto roku vyškrtla Organizácia Spojených národov Hekmatjárovo meno zo svojho sankčného zoznamu týkajúceho sa teroristických zoskupení Islamský štát (IS) a al-Káida.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
redaktor 77
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies