Po 17 rokoch začne Apple opäť vyplácať akcionárom dividendy

NETKY.SK • 20 Marec 2012, 07:57 • 2 min
Po 17 rokoch začne Apple opäť vyplácať akcionárom dividendy

Po 17 rokoch začne Apple opäť vyplácať akcionárom dividendy

slovakia

left justify in out

img

Americká technologická spoločnosť Apple dnes oznámila, že začne svojim akcionárom opäť vyplácať dividendy, keďže v súčasnosti jej hotovosť predstavuje takmer 98 miliárd USD (74,52 miliardy eur). Zároveň informovala, že odkúpi späť časť svojich akcií.
      Dividendy začne firma vyplácať najskôr od júla tohto roka, pričom štvrťročne bude dividenda predstavovať 2,65 USD na akciu. Okrem toho s platnosťou od budúceho finančného roka spoločnosti, ktorý sa začína 30. septembra 2012, spustí program spätného odkupovania akcií v celkovej hodnote 10 miliárd USD. Celý proces rozložila spoločnosť na vyše tri roky.
      Koncom minulého roka firma Apple oznámila, že disponuje hotovosťou v objeme 97,6 miliardy USD, z ktorej takmer polovicu (45 miliárd USD) by mala v priebehu troch rokov rozdeliť akcionárom.
      Apple naposledy vyplatila dividendy v roku 1995, keď sa firme toľko nedarilo a predtým, než uviedla na trh iPod, iPhone a iPad. Tie odštartovali obrat a Apple sa postupne podarilo dostať na pozíciu najhodnotnejšej spoločnosti sveta, z ktorej vytlačila ropný gigant Exxon Mobil. Trhová hodnota výrobcu iPhonov dosahuje v súčasnosti 545,97 miliardy USD, zatiaľ čo v prípade Exxon Mobil to je 407,4 miliardy USD.

Zdroj: TASR/BBC, Bloomberg



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona