PMÚ začal konanie vo veci možného kartelu pri predaji motorových vozidiel

NETKY.SK • 14 Jún 2016, 15:12 • 2 min
PMÚ začal konanie vo veci možného kartelu pri predaji motorových vozidiel

BRATISLAVA - Protimonopolný úrad (PMÚ) SR začal 3. júna správne konanie vo veci možnej dohody obmedzujúcej súťaž, uzatvorenej medzi podnikateľmi, ktorí pôsobia v oblasti predaja motorových vozidiel. Informovala o tom hovorkyňa úradu Adriana Olšavská.

slovakia

left justify in out

Úrad na základe zhromaždených dôkazov podľa jej informácií nadobudol dôvodné podozrenie, že 17 podnikateľov sa dohodlo na cenách, rozdelení trhu, výmene citlivých obchodných informácií a na koordinácii v procese verejného obstarávania, obchodných verejných súťaží alebo v inej obdobnej súťaži. Uvedená dohoda sa týka trhu predaja osobných a ľahkých úžitkových motorových vozidiel.

 

"Nakoľko ide o horizontálnu dohodu medzi priamymi konkurentmi, ktoré patria medzi najzávažnejšie porušenie súťažných pravidiel a považujú sa za ťažké kartely, hrozí podnikateľom v prípade preukázania takejto dohody pokuta až do výšky 10 % z obratu za predchádzajúce účtovné obdobie," zdôraznila.

 

Pripomenula, že v súťažnom práve je možné využiť inštitút tzv. leniency programu (program zhovievavosti), v zmysle ktorého sa účastník kartelovej dohody môže úplne vyhnúť pokute, ak z vlastnej iniciatívy ako prvý predloží PMÚ rozhodujúci dôkaz o existencii takejto dohody v čase, keď úrad nedisponuje žiadnym dôkazom o kartelovej dohode, respektíve predloží informácie a dôkazy rozhodujúce pre vykonanie inšpekcie alebo môže dosiahnuť zníženie pokuty až do výšky 50 %.

 

"Začatie správneho konania neznamená, že účastník konania porušil súťažné pravidlá a neprejudikuje závery, ku ktorým môže Protimonopolný úrad SR dospieť v rozhodnutí," dodala.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies