PMÚ podozrieva IT firmy z kartelu, spravil razie

NETKY.SK • 13 Február 2014, 11:59 • 2 min
PMÚ podozrieva IT firmy z kartelu, spravil razie

BRATISLAVA - Viaceré veľké IT spoločnosti na Slovensku podozrieva Protimonopolný úrad (PMÚ) z kartelu, a to v súťažiach za desiatky miliónov eur.

slovakia

left justify in out

Do týchto firiem preto poslal v predchádzajúcich dňoch neohlásené razie, informovali v dnešnom vydaní Hospodárske noviny (HN).

Tieto inšpekcie by mali ukázať, či sa firmy dohodli na karteli pri projektoch informatizácie spoločnosti, ktoré sú financované z eurofondov. PMÚ nekonkretizoval, o ktoré projekty ide. Podľa informácií HN podozrenia siahajú k tendrom na vyšších územných celkoch. V nich bývali v posledných dvoch rokoch úspešné spoločnosti Ness, Datalan a Microcomp.

Raziu pre denník potvrdila firma Ness. Podľa riaditeľky jej marketingového oddelenia Silvie Havrillovej mal PMÚ navštíviť všetkých priamych dodávateľov, ktorí pre štát robia IT projekty financované z Operačného programu Informatizácia spoločnosti (OPIS). "Medzi nimi bola aj naša spoločnosť," konštatovala. Datalan informácie nekomentoval, Microcomp na otázky nereagoval.

Riadiaci orgán OPIS informácie o možných dohodách pri elektronizácii samospráv nemá. "Ešte za predchádzajúcej vlády sa uskutočnili viaceré kontroly postupu verejného obstarávania. Na základe výsledkov týchto kontrol boli projekty odsúhlasené na realizáciu," uviedol pre HN tlačový odbor úradu vlády.

Ak by PMÚ a následne súdy firmám podozrenia aj reálne dokázali, hrozili by im pokuty až do 10 % z ich obratu. Slovensko by zase získalo menej peňazí z eurofondov, z ktorých sú tieto IT projekty preplácané.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies