PMÚ navrhuje zaviesť prenos bežného účtu do inej banky bez zmeny čísla

NETKY.SK • 27 Február 2015, 10:51 • 2 min
PMÚ navrhuje zaviesť prenos bežného účtu do inej banky bez zmeny čísla

BRATISLAVA – Hospodárska súťaž na slovenskom bankovom trhu by sa mala podľa Protimonopolného úradu (PMÚ) viac rozprúdiť.

slovakia

left justify in out

Päť najväčších bánk totiž na Slovensku pokrýva 80 % trhu a ich postavenie je stabilné. Ľudia tak podľa úradu nedostávajú také benefity, aké by mohli, keby bola súťaž na vyššej úrovni.

 

"Je to spôsobené tým, že kamenná pobočková sieť je stále veľmi dôležitým faktorom. Spojené je to aj s konzervatívnosťou klientov, možno s finančnou gramotnosťou, ale aj s nízkou mobilitou klientov. Na Slovensku je veľmi nízka mobilita pokiaľ ide o prechody klientov s bežným účtom, kde majú naviazané trvalé príkazy, do iných bánk," zdôvodnil podpredseda PMÚ Radoslav Tóth.

 

Úrad sa preto rozhodol osloviť ministerstvo financií a Národnú banku Slovenska (NBS) s návrhmi opatrení. Zvážiť odporúča možnosť presunu bežného účtu z jednej banky do druhej bez zmeny jeho čísla tak, ako to dnes funguje v telekomunikáciách.

 

Tóth navyše poukázal na príklad zo Švédska, kde má klient v centrálnom systéme svoje číslo, cez ktoré komunikuje v bankovom svete. "Vždy, keď zmení banku, len si k tomuto číslu priradí nový bankový účet. Tým pádom nemusí meniť všetky trvalé príkazy, je pre neho jednoduchšie presúvať sa z jednej banky do inej," vysvetlil.

 

Zároveň považuje PMÚ za vhodné posilniť finančnú gramotnosť a propagáciu cielenú na mobilitu klientov. "Vo finančnom sektore máte na jednej strane veľmi sofistikovaných poskytovateľov služieb, na druhej strane nesofistikovaných spotrebiteľov, ktorí nemajú niekedy ani dostatok informácií a vedomostí, aby sa v tom vedeli orientovať," uviedol Tóth s tým, že treba vyrovnať informačnú asymetriu a slabšiu vyjednávaciu silu klientov.

 

Ministerstvo financií je pripravené o tejto téme hovoriť. "Od budúceho roka vstúpi do platnosti legislatíva, ktorá umožní klientom bánk prenos účtu spolu so všetkými nastaveniami. Prenos samotného čísla účtu je však technicky komplikovaná operácia a o jeho prenose bude potrebné ešte hovoriť. Prenos účtu ponúkajú na komerčnej báze niektoré banky aj v súčasnosti," reagoval tlačový odbor rezortu. NBS plánuje návrh analyzovať.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies