PMI signalizuje, že eurozóna sa prepadá hlbšie do recesie

NETKY.SK • 22 November 2012, 12:17 • 2 min
PMI signalizuje, že eurozóna sa prepadá hlbšie do recesie

PMI signalizuje, že eurozóna sa prepadá hlbšie do recesie - Svet Eurozóna smeruje hlbšie do recesie. Kľúčové ekonomické ukazovatele signalizujú, že výkon hospodárstva menovej únie bude v tomto, poslednom kvartáli roka, najslabší od 1.

slovakia

left justify in out

img

Eurozóna smeruje hlbšie do recesie. Kľúčové ekonomické ukazovatele signalizujú, že výkon hospodárstva menovej únie bude v tomto, poslednom kvartáli roka, najslabší od 1. štvrťroku 2009. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Markit, ktorý dnes zverejnili agentúry Reuters a RTTNews.

Podľa najnovších výsledkov Markit sa kombinovaný index nákupných manažérov pre sektory služieb aj výroby v eurozóne (Purchasing Managers Index, PMI), ktorý je kľúčovým ukazovateľom budúcej aktivity firiem, v novembri mierne zvýši na 45,8 bodu z októbrových 45,7 bodu. Stále sa však pohybuje hlboko pod zlomovou hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast výkonu súkromného sektora od jeho poklesu.

Ale index nákupných manažérov z dominantného sektora eurozóny - zo služieb, tento mesiac klesol na 45,7 bodu z októbrových 46 bodov. Dosiahol tak najnižšiu hodnotu od júla 2009.

Najväčším firmám v sektore služieb, ako sú banky i hotely, ktoré sa rozhodujúcou mierou podieľajú na výkone celého odvetvia a tým aj ekonomiky eurozóny, sa tento mesiac zvlášť nedarí a mnohé z nich urýchľujú prepúšťanie zamestnancov.

O niečo pozitívnejšie správy prišli z výrobného sektora, kde novembrový PMI stúpol na 46,2 bodu z 45,4 bodu v októbri. Hodnota novembrového indexu je síce najvyššia od marca tohto roka, ale stále sa drží pod hranicou 50 bodov.

Výsledky novembrového prieskumu Markit naznačujú, že vyhliadky ekonomiky eurozóny sa ďalej zhoršujú. Podľa analytikov novembrová, ale aj októbrová hodnota PMI zodpovedá poklesu ekonomiky o približne 0,5 %. To by bol najstrmší pokles hrubého domáceho produktu menovej únie od 1. kvartálu 2009.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies