Plzeň v Istanbule remizovala a končí, vypadol aj Hubočanov Zenit

NETKY.SK • 15 Marec 2013, 12:24 • 2 min
Plzeň v Istanbule remizovala a končí, vypadol aj Hubočanov Zenit

BRATISLAVA - Futbalisti Viktorie Plzeň sa neprebojovali do štvrťfinále Európskej ligy UEFA 2012/2013. Český klub v zostave so štyrmi Slovákmi - brankárom Matúšom Kozáčikom, obrancom Mariánom Čišovským, útočníkmi Marekom Bakošom a Michalom Ďurišom - po minulotýždňovej domácej prehre 0:1 s Fenerbahce Istanbul remizoval vo štvrtkovom odvetnom zápase osemfinále na pôde tureckého tímu 1:1 a jeho púť pohárovou Európou sa skončila.

slovakia

left justify in out

Prvú šancu si vypracovali hostia v 10. minúte, no Kovařík tiesnený protihráčom nenamieril hlavičkou presne. O minútu neskôr sa po rohovom kope dostal k ďalšej nádejnej hlavičke Čišovský, ale jeho pokus o dva metre minul domácu bránku. Vzápätí po chybe Horvátha strieľal Erkin, jeho pokus tečoval Sow a lopta preletela meter nad brvno. V 41. minúte Kozáčik ešte zlikvidoval tvrdú strelu Sowa, ale na konci prvého polčasu už ani on nezabránil domácim v skórovaní, po ďalšom zaváhaní Horvátha striedajúci Salih Ucan upratal loptu do siete a otvoril skóre. V druhom polčase ponúkol najprv Čišovský zlým spracovaním palebnú pozíciu Kuytovi, Kozáčik vyrazil loptu na Cristiana, ktorý ale zblízka prestrelil. Šťastie sa tak usmialo na hostí, v 61. min Darida strelou z 17 m k bližšej žrdi vyrovnal. Hostí mohol poslať do vedenia Limberský, ale jeho tečovaná strela spoza šestnástky iba orazítkovala žŕdku domácej bránky. V 82. min mal na hlave postupový gól Ďuriš, no z 5 metrov poslal loptu nad brvno. V dramatickom závere si nabehol do pokutového územia domácich aj brankár Kováčik a dostal sa i k zakončeniu, lenže jeho pokus hráči tureckého klubu odvrátili. Fenerbahce si už postup ustrážilo. V drese domácich chýbal Miroslav Stoch, ktorý ani nefiguroval na súpiske.

Prvými štvrťfinalistami EL sa stali futbalisti FC Bazilej. Na postup im stačila aj prehra 0:1 v osemfinálovej odvete na ihrisku Zenitu Petrohrad, keďže v prvom meraní síl zvíťazili 2:0. O jediný gól stretnutia sa v mraze mínus 12 stupňov v 30. minúte postaral stredopoliar Axel Witsel, ktorý po rohu prekonal hlavou Yanna Sommera. Domácich mohol vykúpiť v 86. minúte Roman Širokov, nariadenú penaltu však nepremenil. 

Zenit v základnej zostave so slovenským obrancom Tomášom Hubočanom nedokázal využiť ani dlhé oslabenie súpera, ktorý od konca prvého polčasu dohrával bez vylúčeného stredopoliara Marcela Diaza. Švajčiarsky majster si tak po roku 2006 zopakuje účasť vo štvrťfinále EL.

V ďalšom stretnutí medzi Rubinom Kazaň a UD Levante muselo o postupujúcom rozhodnúť až predĺženie, keďže obidva vzájomné zápasy sa v riadnom hracom čase skončili bezgólovou remízou. Miestenku medzi osem najlepších tímov si napokon vybojoval ruský tím vďaka dvom presným zásahom útočníkov Joseho Rondona a Vladimira Djadjuna. Druhému menovanému stačil na vsietenie poisťovacieho gólu iba 10-minútový pobyt na ihrisku. 

Futbalisti milánskeho Interu sa takmer postarali o senzačný zvrat, keď sa im podarilo v odvete s Tottenhamom Hotspur zmazať trojgólové manko z prvého stretnutia a "vypýtali" si predĺženie. Milánčania si síce zo zápasu odniesli vysoké víťazstvo 4:1, z postupu do štvrťfinálovej fázy sa však teší anglický tím. Rozhodol o tom jediný gól na súperovom ihrisku, ktorý si v 96. minúte pripísal Emmanuel Adebayor.

Po prehre 0:1 na ihrisku Steauy Bukurešť mali nôž na krku futbalisti londýnskej Chelsea. Anglický tím sa ujal vedenia zásluhou gólu Matu, no na konci prvého polčasu vyrovnal Chiriches a zneistil domácich. Londýnčania však v druhom dejstve herne pridali a gólmi Terryho a Torresa strhli postup na svoju stranu.

Nič na náhodu nenechali futbalisti rímskeho Lazia, ktorí po výhre 2:0 v Stuttgarte zdolali nemeckého zástupcu aj na domácej pôde 3:1. V drese účastníka Serie A sa hetrikom blysol český útočník Libor Kozák.

O zložení štvrťfinálových dvojíc rozhodne v piatok žreb v sídle Európskej futbalovej únie vo švajčiarskom Nyone.

Európska liga - osemfinále - odvety:
Zenit Petrohrad - FC Bazilej 1:0 (1:0)    
Góly: 30. Witsel, ČK: 45.+1 Diaz (Bazilej)
/prvý zápas: 0:2, postúpil FC Bazilej/ - za domácich T. Hubočan celý zápas

Rubin Kazaň - UD Levante 2:0 po predĺžení (0:0, 0:0)
Góly: 100. Rondon, 112. Djadjun
/prvý zápas: 0:0, postúpil Rubin Kazaň/

Inter Miláno - Tottenham Hotspur 4:1 po predĺžení (3:0, 1:0)
Góly: 20. Cassano, 52. Palacio, 75. vlastný Gallas, 110. Alvarez - 96. Adebayor
/prvý zápas: 0:3, postúpil Tottenham Hotspur/
      
Chelsea Londýn - Steaua Bukurešť 3:1 (1:1)
Góly: 34. Mata, 58. Terry, 71. Torres - 45. Chiriches
/prvý zápas: 0:1, postúpila Chelsea/
      
Fenerbahce Istanbul - Viktoria Plzeň 1:1 (1:0)
Góly: 43. Ucan - 61. Darida
/prvý zápas: 1:0, postúpilo Fenerbahce/ - za hostí celý zápas M. Kozáčik, M. Čišovský, M. Bakoš hral do 65. min a v 62. min videl ŽK, M. Ďuriš nastúpil v 72. min
      
Girondins Bordeaux - Benfica Lisabon 2:3 (0:1)
Góly: 74. Diabaté, 90. vlastný Jardel - 30. Jardel, 75. a 90.+1 Cardozo
/prvý zápas: 0:1, postúpila Benfica/
      
Lazio Rím - VfB Stuttgart 3:1 (2:0)
Góly: 6., 8. a 87. L. Kozák - 62. Hajnal
/prvý zápas: 2:0, postúpilo Lazio/
      
Newcastle United - Anži Machačkala 1:0 (0:0)
Gól: 90.+3 Cissé. ČK: 55. Carcela Gonzalez (Anži)
/prvý zápas: 0:0, postúpil Newcastle/



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies