Plzeň sa stala európskym hlavným mestom kultúry pre rok 2015

NETKY.SK • 18 Január 2015, 09:07 • 2 min
Plzeň sa stala európskym hlavným mestom kultúry pre rok 2015

PLZEŇ - České mesto Plzeň sa oficiálne stalo európskym hlavným mestom kultúry pre rok 2015. Titul, udeľovaný mestám, ktoré "prispievajú k hodnotám európskej kultúry", zdieľa s belgickým Monsom. Slávnostný ceremoniál sledovalo na centrálnom Námestí republiky 15.000 ľudí, píše portál iDnes.cz.

slovakia

left justify in out

Inaugurácie sa zúčastnilo zhruba 150 miestnych aj zahraničných umelcov. Pod vedením Petra Formana, syna filmového režiséra Miloša Formana, je pre návštevníkov v priebehu celého roka pripravených 600 kultúrnych podujatí vrátane koncertov, výstav a predstavení. Udalosť prenášal naživo verejnoprávny televízny kanál ČT2.
      

Plzeň ako európske hlavné mesto kultúry ohlásil hlahol piatich nových zvonov na Katedrále sv. Bartolomeja. Úvodná šou trvala asi hodinu. Ľudia uvideli vystúpenie desiatok tanečníkov, hudobníkov a iných účinkujúcich. Zaznela i Symfónia zvonov, skladba skomponovaná špeciálne pre slávnostné otvorenie projektu Plzeň 2015.
      

K zaplnenému námestiu prehovorila aj bábková postava Hurvínek, čím si usporiadatelia pripomenuli plzenského výtvarníka a bábkara Josefa Skupu. Po skončení hlavnej časti programu mohli zúčastnení sledovať ešte hudobné vystúpenie Jiřího Suchého a Davida Kollera. Večer sa oslava presunula do klubov, barov a reštaurácií.
      

Najnapínavejšou časťou ceremoniálu bolo adrenalínové číslo švajčiarskeho povrazolezca Davida Dimitriho, ktorý po lane vo výške 40 metrov prešiel z veže františkánskeho kláštora na vežu Katedrály sv. Bartolomeja. Diváci ho za jeho výkon odmenili potleskom. Kvôli slávnostiam je posilnená policajná hliadka a záchranná služba.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona