Plynovodom Vojany-Užhorod sa prepraví viac plynu

NETKY.SK • 4 November 2014, 18:16 • 2 min
Plynovodom Vojany-Užhorod sa prepraví viac plynu

BRATISLAVA - Ukrajinci dostanú reverzným tokom zo Slovenska viac plynu, ako sa pôvodne predpokladalo. Plynovod spájajúci slovenské Vojany a ukrajinský Užhorod totiž navýšil svoju kapacitu.

slovakia

left justify in out

Kým po spustení reverzného toku do prevádzky slovenskí plynári deklarovali, že ročne dokážu z nášho územia našim východným susedom dodať zhruba 10 miliárd metrov kubických plynu, v súčasnosti by to už malo byť približne 11,5 miliardy metrov kubických. Ukrajinská strana totiž urobila na svojom území technické zmeny, vďaka ktorým sa denne môže cez plynovod prepraviť namiesto plánovaných 27 miliónov metrov kubických až 31,5 milióna metrov kubických.

Slovenský prepravca plynu, spoločnosť Eustream, už preto aj vyhlásil procedúru Open Season. V rámci nej sa môžu dodávateľské spoločnosti uchádzať o navýšenú kapacitu. "Ponúkame kapacitu v objeme 4,5 milióna metrov kubických denne v reakcii na technické zmeny na ukrajinskej strane, ktoré navýšili technickú kapacitu plynovodu,“ informoval hovorca Eustreamu Vahram Chuguryan. 

 

Dodávatelia plynu môžu prejaviť záujem o voľnú kapacitu od utorka 4. novembra do 17. novembra. "Záväzné požiadavky na prepravnú kapacitu budú môcť predkladať do 19. novembra tohto roka. Uvedená kapacita, ponúkaná v rámci Open Season bude k dispozícii úspešným účastníkom procedúry od 1. januára budúceho roka,“ konštatoval Chuguryan. 

 

Slovensko-ukrajinský reverz bol do plnej prevádzky spustený 2. septembra tohto roka, po ukončení testovacích dodávok. Plyn cez plynovod Vojany-Užhorod budú Ukrajincom dodávať jednotlivé dodávateľské spoločnosti. Do roku 2019 si u slovenského prepravcu plynu, spoločnosti Eustream, rezervovali dodávatelia prepravné kapacity v maximálnom možnom objeme.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona