Plynovod Turecký prúd a nová stránka vo vzťahoch. Ako prebieha rokovanie medzi Putinom a Erdoganom?

NETKY.SK • 5 August 2022, 21:48 • 2 min
Plynovod Turecký prúd a nová stránka vo vzťahoch. Ako prebieha rokovanie medzi Putinom a Erdoganom?

SOČI – Rokovania ruského prezidenta Vladimíra Putina s Recepom Tayyipom Erdoganom by mohli, ako povedal turecký líder, otvoriť novú stránku bilaterálnych vzťahov. Putin zdôraznil zvýšenú úlohu plynovodu Turecký prúd, ktorý sa stal jednou z dôležitých tepien pre zásobovanie Európy ruským plynom, a poukázal na zásluhy Erdogana pri organizovaní vývozu ukrajinského obilia po mori.

slovakia

left justify in out

TASS zozbierala hlavné vyhlásenia oboch lídrov z otvorenej časti rokovania.

 

Ukrajinské obilie.

 

Prezident Ruska poukázal na účasť tureckého kolegu v riešení otázky súvisiacej s vývozom ukrajinského obilia z čiernomorských prístavov. Putin poďakoval Erdoganovi za spustenie exportu a za to, že v rovnakom čase bolo prijaté balíkové rozhodnutie o nepretržitých dodávkach ruských potravín a hnojív na svetové trhy.

 

img

 

Napriek tomu, že ruský líder predtým opakovane zdôrazňoval, že Ruská federácia nezasahuje do vývozu ukrajinského obilia, Kyjev dlho odmietal začať tento proces. Sprostredkovaním Turecká a OSN bolo možné veci rozbehnúť – 22. júla bol v Istanbule bol podpísaný balík dokumentov o dodávkach potravín a hnojív na medzinárodný trh.

 

1. augusta opustila prístav Odesy prvá nákladná loď naložená obilím. Okrem toho sa OSN zaviazala, že pomôže zrušiť protiruské obmedzenia, ktoré bránia normálnemu obchodu s potravinami a hnojivami.

 

Putin zdôraznil, že otázka dodávok potravín je aktuálna pre mnohé krajiny, najmä pre rozvojové krajiny, ktoré sú na pokraji veľkých problémov s dodávkami potravín a hnojív.

 

Plynovod Turecký prúd.

 

img

 

Putin označil Turecký prúd za jednu z najdôležitejších tepien na zásobovanie Európy ruským plynom a poznamenal, že plynovod na rozdiel od všetkých ostatných smerov zásobovania našimi uhľovodíkmi funguje správne, funguje rytmicky bez akýchkoľvek porúch.

 

„Myslím si, že európski partneri by mali byť Turecku vďační za zabezpečenie nepretržitého tranzitu nášho plynu na európsky trh,“ uzavrel Putin.

 

Jadrová elektráreň Akkuyu.

 

 

Pre Ankaru zostáva veľmi dôležitá otázka výstavby jadrovej elektrárne Akkuyu, ktorú realizuje Rosatom. Akkuyu bude prvou jadrovou elektrárňou v Turecku. Projekt je plne financovaný ruskou stranou, náklady sa splatia po uvedení elektrárne do prevádzky vďaka príjmom z predaja elektriny.

 

Situácia v Sýrii.

 

Obaja prezidenti vyjadrili pripravenosť diskutovať o situácii v Sýrii. „Tu Turecko a Rusko veľmi výrazne prispeli k normalizácii situácie,“ poznamenal Putin.

 

img

 

Moskva, Ankara a Teherán pôsobia ako záruky mierového urovnania konfliktu v Sýrii.

 

Bilaterálne vzťahy.

 

Podľa Putina, Rusko a Turecko majú plány realizovať množstvo bilaterálnych projektov. Erdogan na oplátku vyjadril nádej, že rokovania otvoria novú stránku bilaterálnych vzťahov. Lídri oboch krajín podľa neho plánujú v Soči uzavrieť otázku, ako ďalej.

Výsledkom stretnutia by mal byť podpis memoranda o rozvoji obchodných vzťahov medzi Ruskou federáciou a Tureckom.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies