Plynovod Eastring by mali spustiť do komerčnej prevádzky koncom roka 2018

NETKY.SK • 2 Marec 2015, 15:37 • 2 min
Plynovod Eastring by mali spustiť do komerčnej prevádzky koncom roka 2018

BRATISLAVA - Plynovod Eastring by mali spustiť do komerčnej prevádzky koncom roka 2018. Vyplýva to z informatívneho materiálu Ministerstva hospodárstva (MH) SR, ktorý by mala na svojej stredajšej (4. 3.) schôdzi prerokovať vláda SR.

slovakia

left justify in out

Technická kapacita plynovodu by predstavovala v počiatočnej fáze projektu 20 miliárd kubických metrov (m3) až 40 miliárd m3 v konečnej fáze. Dĺžka plynovodu v závislosti od konečného rozhodnutia o trasovaní dosiahne 744 až 1015 km. Odhadované investičné náklady pre prvú fázu projektu by sa mali pohybovať na úrovni 1,14 až 1,52 miliardy eur.
     

"V zmysle poskytnutých údajov a informácií k projektu Eastring v porovnaní s inými projektmi je možné konštatovať, že v súčasnosti predstavuje investične a časovo najefektívnejší projekt plynovodu v danom regióne," konštatuje sa ďalej v materiáli rezortu hospodárstva.
     

Zdrojom zemného plynu pre Eastring by malo byť Rusko, Azerbajdžan, Irán, Irak, Cyprus, prípadne Západná Európa. Špecifikom plynovodu bude obojsmerná prevádzka toku plynu, teda možnosť reverzného toku plynu zo SR do juhovýchodnej Európy.
     

Koncept plynovodu Eastring predstavil prevádzkovateľ prepravnej siete na Slovensku spoločnosť eustream, a. s., na Stredoeurópskej energetickej konferencii 25. novembra 2014. V čase jeho predstavenia bol zamýšľaný ako ekonomickejšia alternatíva k projektu South Stream, ktorého realizácia by výrazným spôsobom ovplyvnila prepravu plynu cez Slovensko, pretože South Stream bol už druhým projektom, ktorý sa koncipoval so zámerom obísť v preprave plynu územie Ukrajiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona