Plynová kríza sa na Slovensku nezopakuje, ubezpečujú plynári

NETKY.SK • 16 December 2010, 12:58 • 2 min
Plynová kríza sa na Slovensku nezopakuje, ubezpečujú plynári

Plynová kríza sa na Slovensku nezopakuje, ubezpečujú plynári

slovakia

left justify in out

Plynová kríza a nedostatok plynu v nasledujúcich mesiacoch Slovensku nehrozia. Počas dnešného kontrolného dňa na centrálnom dispečingu prevádzkovateľa prepravnej siete Eustream v Nitre to potvrdil predseda predstavenstva Eustream Antoine Jourdain. Firma od 17. novembra tohto roka prevádzkuje tri kompresorové stanice. "Tok plynu z Ukrajiny je stabilný aj pri týchto nízkych teplotách. Ak by sa prietok zvýšil, naštartujeme aj štvrtú kompresorovú stanicu. Terajší spôsob prevádzky však predpokladáme počas celej zimy," uviedol Jourdain.
Podľa predsedu predstavenstva Slovenského plynárenského priemyslu,a.s. Achima Saula sa plynová kríza spred dvoch rokov na Slovensku nezopakuje. "Urobili sme tri zásadné opatrenia. V roku 2009 sme uzatvorili diverzifikačné zmluvy na dodávku plynu od spoločností E.ON Ruhrgas a Gaz de France, zvýšili sme kapacitu našich zásobníkov a pred zimou sme ich naplnili na 100 percent. Zároveň máme možnosť reverzného toku plynu, čo znamená, že v prípade krízy môžeme získať zdroje aj zo západných krajín." Spätný tok plynu z Českej republiky je Eustream schopný realizovať v priebehu niekoľkých hodín. Ceny plynu pre domácnosti i pre podnikateľov sa podľa Saula nezvýšia ani v prípade, že by bolo potrebné realizovať niektoré z krízových opatrení. "Máme podpísané dlhodobé kontrakty, v prípade krízy by sa ceny plynu nemenili." Celková kapacita plynu v zásobníkoch predstavuje v súčasnosti dve miliardy metrov kubických. Ročná spotreba na Slovensku dosahuje 6,5 miliardy metrov kubických. "V zásobníkoch sa nachádza približne 30% celkovej ročnej spotreby na Slovensku. V prípade prerušenia dodávok by plyn vystačil na pomerne dlhý čas," uviedol Saul. Zákon ukladá spoločnosti povinnosť mať uloženú kapacitu plynu na minimálne 30 dní.
Po plynovej kríze spred dvoch rokov Eustream zlepšil spoluprácu s prevádzkovateľmi v susedných krajinách a zároveň sa začal podieľať na projekte prepojenia s Maďarskou republikou. Tento projekt je podľa slov Jourdaina dôležitý nielen pre Slovensko, ale najmä pre krajiny V4. "V súčasnosti hodnotíme ponuky, o niekoľko dní zverejníme výsledky. Verím, že sa nám podarí naplniť tento projekt a že sa budeme môcť napojiť na ďalšie projekty Nabucco a South Stream," skonštatoval. Slovenská republika je v súčasnosti najväčšou tranzitnou krajinou v rámci Európskej únie. "V tomto roku prepravíme 68 miliárd metrov kubických plynu, čo je zhruba desaťnásobok spotreby na Slovensku a približne ročný kompletný dopyt v Nemecku. Na budúci rok predpokladáme zhruba rovnaký objem," uviedol Jourdain.

Zdroj. TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona