Plynová kríza by SR nemala postihnúť, tvrdí Hudák

NETKY.SK • 27 December 2015, 11:37 • 2 min
Plynová kríza by SR nemala postihnúť, tvrdí Hudák

BRATISLAVA - Slovensko by nemala túto zimnú sezónu postihnúť plynová kríza zapríčinená zastavením dodávok plynu z Ruska cez Ukrajinu.

slovakia

left justify in out

Ako uviedol v rozhovore pre portál vEnergetike.sk minister hospodárstva Vazil Hudák, ruský Gazprom garantoval Slovensku plynulé dodávky. "Garantovali nám z ich strany plynulé dodávky plynu pre Slovensko, aj transport smerom na západ. Gazprom sľúbil, že bude dodávať plyn v nakontrahovaných objemoch, takže nepredpokladám, že počas tohtoročnej zimnej sezóny dôjde k plynovej kríze,“ uviedol Hudák.


Minister sa pred sviatkami stretol s najvyššími predstaviteľmi plynárenských spoločností na Slovensku, ako sú Slovenský plynárenský priemysel, Eustream, SPP-Distribúcia a Nafta. Firmy uistili ministra, že sú zabezpečené plynulé dodávky zemného plynu tak pre domácnosti, ako aj pre priemysel. "Všetci zástupcovia zainteresovaných strán ubezpečili ministra, že neočakávajú negatívny vývoj, ani mimoriadne situácie, ktoré by mohli ovplyvniť zásobovanie Slovenska plynom,“ informoval rezort hospodárstva, podľa ktorého máme v zásobníkoch dostatočné množstvo plynu pre potreby Slovenska.

 

Aktuálna denná spotreba sa v súčasnosti aj s ohľadom na pomerne teplé počasie pohybuje na úrovni 19 miliónov metrov kubických denne. "Bol som ubezpečený zo všetkých zainteresovaných strán, že žiadne problémy počas najbližšieho obdobia nebudú. Keby nastali, sme pripravení okamžite reagovať. Tím zložený so zástupcov všetkých zainteresovaných spoločností by bol v priebehu niekoľkých hodín schopný operatívne zasadnúť a reagovať na vzniknutú situáciu. Za našu spoločnosť môžem vyhlásiť, že sme pripravení na plynulé a spoľahlivé dodávky plynu," povedal po stretnutí generálny riaditeľ SPP Štefan Šabík.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona