Plynie nám čas rýchlejšie s pribúdajúcim vekom?

NETKY.SK • 30 Január 2016, 19:45 • 2 min
Plynie nám čas rýchlejšie s pribúdajúcim vekom?

PARÍŽ – Francúzsky filozof Paul Janet ešte v roku 1897 prišiel s teóriou vnímania času na základe života, ktorého pomernú časť sme už prežili. Rovnaký časový interval sa nám tak zdá neustále kratší s pribúdajúcim vekom.

slovakia

left justify in out

Možno ste počuli svojich starých rodičov, ako sa sťažujú, že čím je človek starší, tým rýchlejšie plynú roky jeho života. Rovnako sa sťažujú aj všetci rodičia, že ich deti rastú príliš rýchlo.
 

Existuje teória, ktorá zaujímavo vysvetľuje vnímanie času. Čím viac ľudia starnú, tým rýchlejšie im uplynie rovnaký časový interval, pretože sa stáva stále menšou pomernou časťou ich života.
 

Práve z tohto dôvodu sa nám letné prázdniny zdali oveľa dlhšie, keď sme boli malé deti, ale leto ubehne oveľa rýchlejšie keď už máme 30 rokov. Keď máte za sebou prvé štyri týždne života, tak jeden týžden predstavuje štvrtinu vášho života. Rovnaký čas pre nás predstavuje celý rok, keď máme štyri roky.

 

img
 

Rovnaký časový interval vnímame v pomere k nášmu "už odžitému" životu rozdielne. Keď má dieťa 10 rokov, tak jeden rok predstavuje 10% jeho života, avšak pre 50-ročného človeka to sú len 2%. Z toho vyplýva pocit, že čím dlhšie žijeme, tým sa nám zdá jeden rok kratší. Desaťročné dieťa v tomto prípade vníma jeden rok rovnako, ako 50-ročný človek vníma päť rokov.
 

Jediný rok predstavuje pre ročné dieťa 100% jeho života, pre 10-ročné 10%, pre 30-ročného 3,3% a pre 100-ročného iba 1%. Ak budeme predpokladať, že sa človek dožije 100 rokov, tak polovica vnímaného života je za nami už pri dosiahnutí siedmeho roku života. Prvé roky života sa nám totiž zdajú oveľa dlhšie ako v neskoršom veku. Keď však zoberieme do úvahy fakt, že človek si nepamätá mnoho z prvých troch rokov života, tak polovicu vnímaného času nášho života dosiahneme v 18 rokoch.

 

img

 

Vedci tvrdia, že vnímanie času nie je lineárne a môže sa líšiť u každého človeka, pretože v našich telách prebiehajú rozdielne biologické hodiny. Ďalšia teória tvrdí, že plynutie času sa nám zdá rýchlejšie vtedy, keď sme zvyknutí na určitý stereotyp a rovnaké miesta. Keď starneme v takýchto podmienkach, tak sa nám zdá, že čas extrémne letí.

 

Možno na vás pôsobia tieto teórie depresívne, ale zároveň pripomínajú dĺžku každého dňa. Áno, čas letí a my si častokrát povieme, že toto alebo tamto urobíme zajtra. Život je však krátky, robte veci teraz!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies