Plynári chceli podľa šéfa ÚRSO krížovo dotovať náklady na plyn pre firmy

NETKY.SK • 26 August 2013, 10:27 • 2 min
Plynári chceli podľa šéfa ÚRSO krížovo dotovať náklady na plyn pre firmy

BRATISLAVA - Slovenský plynárenský priemysel (SPP) chcel cez ceny pre domácnosti krížovo pokrývať náklady na dodávky plynu pre firmy. V rozhovore pre dnešné vydanie Hospodárskych novín (HN) to vyhlásil predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozef Holjenčík.

slovakia

left justify in out

Malo ísť o náklady na skladovanie plynu, ktoré si SPP započítal do cenového návrhu na zdraženie plynu pre domácnosti, a to o 25 % od januára 2013. "Dodávateľ nepotrebuje sklady. Tie využíva len na skladovanie plynu pre firmy," vyhlásil Holjenčík. SPP síce musí pre domácnosti zálohovať určité množstvo plynu pre prípad jeho nedostatku, no v cene sa počíta s touto zálohou cez tzv. odchýlku.

Ak by platilo vyhlásenie Holjenčíka, znamenalo by to podľa HN, že SPP chcelo takto využiť reguláciu pri domácnostiach na krížové dotácie do iného segmentu, čo je proti pravidlám európskej legislatívy. Holjenčík sa podľa HN neobáva žalôb zo strany výrobcov elektriny pre zavedenie poplatku, tzv. G-tarify. "Neobávame sa. Rozumiem, že výrobcom mierne klesnú zisky, ale nebude to dramatický pokles. Strata 70 miliónov eur, ktorú medializovali Slovenské elektrárne (SE), je úplným nezmyslom. Bude to omnoho menej," konštatoval v rozhovore pre HN.

Hrozba SE, že pre stratu zatvoria tepelné elektrárne vo Vojanoch a Novákoch, však podľa Holjenčíka nemá nič spoločné so zavedením G-komponentu. "Ten má nepodstatný dosah na prevádzku elektrární. Nemôžeme predsa za to, že cena energie na trhu je nízka a že výrobné náklady v tepelných elektrárňach sú oveľa vyššie ako tržby. Slovenské elektrárne asi nevedia znížiť náklady na výrobu tak, aby bola efektívna," dodal Holjenčík pre HN.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies