Rusko obnovilo dodávky plynu do Bieloruska, Putin vyzýva na nové rokovania

NETKY.SK • 24 Jún 2010, 14:52 • 2 min
Rusko obnovilo dodávky plynu do Bieloruska, Putin vyzýva na nové rokovania

Rusko obnovilo dodávky plynu do Bieloruska, Putin vyzýva na nové rokovania

slovakia

left justify in out

Ruská štátna energetická spoločnosť Gazprom, ktorá má monopol na vývoz energetických surovín z krajiny, dnes oznámila, že obnovila v plnom rozsahu dodávky plynu do Bieloruska. Vláda v Minsku už totiž zaplatila svoj dlh vo výške takmer 200 miliónov USD (162,99 milióna eur) za predchádzajúci dovoz komodity zo susednej krajiny.
      Bielorusko na oplátku žiadalo od Gazpromu, aby uhradil svoj dlh na poplatkoch za prepravu plynu do Európy cez jeho územie, ktoré údajne dosiahli 260 miliónov USD. Zároveň pohrozilo, že zastaví tranzit ruského plynu aj ropy, ak tento dlh dnes do 10. hodiny miestneho času nevyrovná.
      Hovorca Gazpromu Sergej Kuprijanov už potvrdil, že ruský štátny koncern zaplatil spoločnosti Beltransgaz 228 miliónov USD a dodal, že táto suma je v súlade s kontraktom.
      Ruský premiér Vladimir Putin zároveň vyzval Bielorusko na nové kolo rokovaní o transporte plynu cez jeho územie. Európska únia zase žiada obe krajiny, aby z nej nerobili rukojemníka svojho sporu. Až 10 % z celkovej spotreby plynu v únii je totiž pokrytých dovozom z tejto komodity cez potrubie, ktoré prechádza územím Bieloruska.
      Európa má pritom zlé skúsenosti z predchádzajúcich sporov medzi Ruskom a Ukrajinou o cenu plynu, ktorý začiatkom roka 2009 vyústil do úplného zastavenia dodávok komodity. Mnohé štáty únie sa tak na dva týždne ocitli uprostred mrazivej zimy a v čase hlavnej vykurovacej sezóny bez plynu z Ruska.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona