Pluto môže mať na póloch ľad

NETKY.SK • 30 Apríl 2015, 15:12 • 2 min
Pluto môže mať na póloch ľad

HOUSTON - Na póloch trpasličej planéty Pluto sa môže nachádzať ľad. Myslia si to vedci na základe najnovších snímok, ktoré vytvorila sonda New Horizons. Tá má okolo vesmírneho telesa a jeho štyroch známych mesiacov preletieť 14. júla.

slovakia

left justify in out

Fotografie vyhotovené zo vzdialenosti približne sto miliónov kilometrov od Pluta zobrazujú na jeho povrchu oblasti meniacej sa jasnosti. Póly však zostávajú rovnako svetlé, čo by podľa výskumníkov mohol byť dusíkový ľad. Už dávnejšie výskumníci zistili, že trpasličia planéta má tenkú atmosféru zloženú z dusíka. Domnievajú sa preto, že takzvané polárne čiapočky, ktoré vidno na nových snímkach, mohli vzniknúť vďaka sezónnemu sneženiu v atmosfére. Ide však len o špekuláciu. Potvrdiť alebo vyvrátiť sa ju podarí až vďaka ďalším snímkam, ktoré sonda vytvorí, keď bude k telesu bližšie. "Je nezvyčajné vidieť na akejkoľvek planéte v slnečnej sústave pri takom nízkom rozlíšení také silné povrchové stopy," vysvetlil Alan Stern z Southwest Research Institute v americkom San Antoniu. "Dokonca, ak by ste mali podobné snímky Merkúru či Marsu, nevideli by ste rovnaké typy povrchových štruktúr ako teraz pri Plute," dodal.

 

Hoci je planéta na snímkach veľmi malá, podľa vedcov sú to najlepšie fotografie telesa, aké majú. "Tieto obrázky sú o niečo lepšie ako čokoľvek, čo sa nám doteraz podarilo získať," vyjadril sa Stern. "My v tíme New Horizons sa cítime ako moreplavci, bádatelia plaviaci sa medzi kontinentmi. Týždne a týždne na oceáne v ich prípade a deväť a pol roka v našom. Konečne vidíme zem. A obrázky sa od tohto miesta zlepšujú," doplnil.

 

Sondu New Horizons s hmotnosťou 478 kilogramov vypustili do vesmíru 19. januára 2006. Ide o najrýchlejšiu sondu v histórii vesmírneho výskumu. Vo februári 2007 sa priblížila k Jupiteru, pričom gravitácia planéty zariadenie vymrštila ďalej. Vedci plánujú so sondou preletieť okolo Pluta vo vzdialenosti 13700 kilometrov od telesa. Kým doterajšie snímky slúžili vedcom predovšetkým pre navigačné účely, od 28. mája začne zariadenie snímať planétu a jej mesiace denne. Fotografie budú výskumníci zverejňovať na webstránke www.pluto.jhuapl.edu. Po prelete okolo Pluta sa New Horizons zameria na objekty v Kuiperovom páse. V roku 2029 by sonda mala opustiť slnečnú sústavu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona