Pľúca fajčiara sa zmenia na pľúca nefajčiara po 12 rokoch

NETKY.SK • 4 Jún 2016, 17:25 • 2 min
Pľúca fajčiara sa zmenia na pľúca nefajčiara po 12 rokoch

BRATISLAVA - Aktívni fajčiari majú 20-krát vyššie riziko nádorového ochorenia ako nefajčiari. Myslieť si preto, že takíto ľudia neriskujú rakovinu pľúc, je podľa odborníkov nerozumné.

slovakia

left justify in out

"Fajčenie je príčinou rakoviny pľúc v 85 percentách prípadov," upozornil pneumológ Peter Kasan z Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB). V dôsledku pasívneho fajčenia trpí týmto ochorením desať percent pacientov, v piatich percentách ide o iné príčiny.

 

Pľúca fajčiara sa zmenia na pľúca nefajčiara po 12 rokoch od poslednej cigarety, upozornil Kasan. Nikdy však podľa neho nie je neskoro prestať fajčiť. Štatistiky UNB ukazujú, že pľúcny karcinóm sa najčastejšie objaví u ľudí vo veku 50 až 60 rokov. S touto diagnózou prevažujú väčšinou muži, v posledných rokoch však prudko stúpa i počet žien. "Na klinike hospitalizujeme ročne približne 700 pacientov s týmto ochorením, ročne aplikujeme asi 3500 chemoterapií na oddelení a v ambulancii," povedal Kasan.

 

Karcinóm pľúc podľa pneumológa nebolí, pretože pľúca nemajú nervové zásobenie citlivosťou. Začne sa prejavovať až vtedy, ak prerastie do citlivejších miest, a to už môže byť pokročilejšie štádium. Dôležité sú preto preventívne prehliadky. Pacienti by podľa Kasana mali spozornieť pri pocitoch dýchavičnosti, zastretom hlase, vykašliavaní krvi, úbytku na váhe, opakujúcich sa zápaloch priedušiek či bolestiach na hrudníku, chrbte a pažiach.

 

Tabak je v Európskej únii zodpovedný za takmer 700.000 úmrtí ročne. Dospelých fajčiarov na Slovensku ubúda, v prípade detí a mládeže je však situácia iná. Fajčenie sa ročne na Slovensku podpíše pod úmrtie asi 11.000 ľudí. Liečba chorôb spojených s týmto zlozvykom si okrem toho vyžiada aj finančné prostriedky v sume 165 až 232 miliónov eur.

 

Fajčiari sa môžu svojho zlozvyku zbaviť aj pomocou takzvanej aplikácie iCoach. Ide o digitálneho zdravotného trénera, ktorý je zadarmo dostupný online a pre mobilné aplikácie Apple a Android v mnohých jazykoch pre krajiny Európskej únie. Fajčiarov povzbudzuje k osobnej výzve a zdravému životu bez cigarety. Aplikácia je súčasťou kampane "Ex-fajčiari sú nezastaviteľní", na ktorú upozorňuje Európska komisia.

 

"Aplikácia je obzvlášť vhodná pre mladých ľudí. Takéto iniciatívy v boji proti fajčeniu vítame," povedala Darina Sedláková, riaditeľka Kancelárie WHO na Slovensku. Tento internetový nástroj prevádza fajčiara piatimi progresívnymi fázami. Zahŕňa i niekoľko osobných fáz a špecifických výziev, ktoré sa zameriavajú na dosiahnuteľné ciele. Jej súčasťou je napríklad tlačidlo "Panika", ktoré pomôže odolať chuti na nikotín. Viac informácií možno nájsť na webe www.exsmokers.eu/sk-sk/.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies