Plot okolo ambasády USA zrejme ostane dovtedy, kým sa neodsťahuje

NETKY.SK • 22 Máj 2014, 14:36 • 2 min
Plot okolo ambasády USA zrejme ostane dovtedy, kým sa neodsťahuje

BRATISLAVA - Bezpečnostný plot na Hviezdoslavom námestí, ktorý chráni budovu amerického veľvyslanectva na Slovensku, odstránia najskôr v polovici augusta 2016.

slovakia

left justify in out

Dovtedy dnes totiž bratislavskí poslanci predĺžili ambasáde zmluvu, ktorou si od mesta prenajíma pozemky okolo budovy. Možno tam však plot ostane aj dlhšie. Americká ambasáda už totiž oznámila, že z námestia odíde a ak mestu ukáže, že sa začína sťahovať či stavať novú budovu, nájom jej ešte na nevyhnutnú dobu znova predĺži.
     

Plot pri veľvyslanectve dnes zasahuje do námestia a Paulínyho ulica je preň neprejazdná. Mesto ho tam už preto nechce mať. Pôvodná zmluva na nájom pozemkov by ambasáde skončila vo februári budúceho roku, zastupiteľstvo dnes rozhodlo predĺžiť ju o ďalších 18 mesiacov. Výstavbu nového veľvyslanectva v Bratislave ale ambasáda odhaduje na päť až šesť rokov. Do polovice augusta 2016 sa tak zrejme presťahovať nestihne. 
     

Poslanec Sven Šovčík (SDKÚ-DS) dnes preto navrhol, že mesto by mohlo aj po auguste 2016 nájom ešte predĺžiť. Dal však podmienky. Americký rezort diplomacie bude musieť pred ďalším predĺžením nájmu preukázať vzťah k pozemku alebo k budove pre nové veľvyslanectvo. A pokiaľ pôjde o výstavbu novej budovy, bude povinný predložiť aj dokumenty smerujúce k získavaniu projektovej dokumentácie a stavebných povolení. "Ak do 15. augusta 2016 dokumenty nepredložia, ostanú bez nájomnej zmluvy," dodal Šovčík. 
     

Situácia sa tiež po jesenných komunálnych voľbách podľa staromestskej starostky Tatiany Rosovej (SDKÚ-DS) môže zmeniť, mesto by preto malo mať garanciu, že ambasáda sa buď skutočne z námestia odsťahuje, alebo sa plot odstráni. Keď príde nové zastupiteľstvo, Američania môžu dostať podľa jej slov "nádej, že výsledok bude iný". Pripomína, že akékoľvek iné zastupiteľstvo tak nebude oprávnené predĺžiť nájom bez toho, aby ambasáda začala stavať nový objekt či sťahovať sa inam. Dnes schválené podmienky sa totiž prenesú aj do nájomnej zmluvy.
     

Určité zmeny v území však medzitým nastať majú. Podľa schváleného uznesenia musí ambasáda odstrániť z predmetu nájmu parkovacie miesta a skladovacie priestory.
     

Američania oznámili, že z námestia plánujú odísť, v stredu 21. mája. Ministerstvo zahraničných vecí USA chce pre svoju ambasádu nechať postaviť novú budovu, lebo tá súčasná v centre vraj nespĺňa bezpečnostné parametre. "Prvý krok – nájsť a kúpiť vhodný pozemok - obvykle trvá dva roky a viac," uviedla Janelle Luna z ambasády s tým, že po zakúpení pozemku sa pristúpi k vypracovaniu návrhu a výstavbe, čo obvykle trvá ďalších tri až päť rokov.
     

V najbližších mesiacoch má vyslať Ministerstvo zahraničných vecí USA do Bratislavy plánovací tím, ktorý sa stretne s predstaviteľmi miestnych inštitúcií a odborníkmi na reality. "Budeme aktívni, aby sme ponúkli lokality, kde by mohla byť umiestnená budova veľvyslanectva," avizoval primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD). Obdobie, keď budú Američania hľadať vhodné miesto, by mohlo byť podľa neho kratšie, ako dnes odhaduje ambasáda.
     

Nová budova má podľa veľvyslanectva poskytnúť bezpečné a funkčné priestory pre amerických a slovenských zamestnancov, ako aj pre 6500 Slovákov, ktorí ho každý rok navštevujú. Dnes ambasáda sídli na Hviezdoslavovom námestí v dvoch budovách, jednu mu prenajíma ministerstvo kultúry, druhú vlastní od roku 1948.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies