Plošný štrajk nemeckých rušňovodičov môže v noci ochromiť železničnú dopravu

NETKY.SK • 7 Október 2014, 16:59 • 2 min
Plošný štrajk nemeckých rušňovodičov môže v noci ochromiť železničnú dopravu

BERLÍN - Výzva odborovej organizácie nemeckých rušňovodičov GDL na plošný štrajk s cieľom presadiť svoje záujmy pri mzdovom spore so zamestnávateľom zrejme dnes od 21.00 h do stredajšieho rána 6.00 h ochromí železničnú dopravu v spolkovej republike.

slovakia

left justify in out

Vzhľadom na obsah výzvy sa protestná akcia môže dotknúť nielen regionálnych tratí, ale aj vlakových súprav ICE a IC. Počet vlakov, ktoré napokon nevypravia alebo vypravia s oneskorením, závisí od počtu rušňovodičov, ktorí sa do štrajku zapoja, píše tlačová agentúra DPA.

 

GDL chce naplánovaním štrajku na nočné hodiny síce minimalizovať nepríjemnosti pre cestujúcu verejnosť, avšak podľa vlastných slov je pripravená stupňovať nátlak s cieľom dosiahnuť ústupky zamestnávateľa.

 

Medzi požiadavkami odborov je päťpercentné zvýšenie miezd, a to nielen pre rušňovodičov, ale kompletný vlakový personál. A práve to je jablkom sváru.

 

Zamestnávateľ ráta s dozvukmi protestnej akcie aj v stredu po šiestej hodine rannej, teda aj v dopravnej špičke, keď mnohí smerujú na pracoviská práve vlakmi. Normalizácia železničnej dopravy sa očakáva v stredu v poludňajších hodinách.

 

Aj v pokračujúcom mzdovom spore medzi leteckou spoločnosťou Lufthansa a jej pilotmi siahne odborová organizácia Cockpit v stredu a vo štvrtok opäť po štrajku, ktorý sa však tentoraz dotkne iba nákladnej leteckej dopravy, teda strojov dcérskej spoločnosti Lufthansa Cargo. Pôjde už o celkovo šiestu protestnú akciu pilotov v súčasnom konflikte o mzdy a úpravu ich práv. V jeho doterajšom priebehu došlo už k zrušeniu viac ako 4300 letov, pričom štrajk pocítilo na vlastnej koži takmer pol milióna cestujúcich.

 

Naplánovaný štrajk sa dotkne 21 odletov z Frankfurtu nad Mohanom, pričom zamestnávateľ pripravuje na spomínané dva dni špeciálny letový plán. Ráta sa s nasadením pilotov-dobrovoľníkov, ale aj s včasnejším alebo zámerne neskorším odbavením letov.

 

Lufthansa nevníma najnovšiu výzvu odborov Cockpit ani ako pochopiteľnú, ani ako adekvátnu, pretože zamestnávateľ vyjadril pripravenosť na kompromis a ponúkol ďalšie rokovania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona