Plošné zdanenie výsluhových dôchodkov príslušníkov ŠtB opäť neprešlo

NETKY.SK • 5 December 2018, 18:02 • 2 min
Plošné zdanenie výsluhových dôchodkov príslušníkov ŠtB opäť neprešlo

BRATISLAVA - Bývalým príslušníkom komunistickej Štátnej bezpečnosti (ŠtB) sa nebudú plošne zdaňovať výsluhové dôchodky. V pléne NR SR v stredu ani na piaty pokus pre chýbajúce hlasy koalície neprešiel návrh OĽaNO, aby boli zdanené sadzbou 50 percent.

slovakia

left justify in out

Obyčajní tvrdia, že 29 rokov po Nežnej revolúcii je potrebné ukončiť nespravodlivosť. "Tí, čo roky boli utláčateľmi a prenasledovali osoby, mučili ich a popierali základné ľudské práva, hlavne slobodu slova, poberajú vysoké výsluhové dôchodky a tí, čo rukami týchto osôb trpeli, majú nízke starobné dôchodky," vysvetlili predkladatelia.

 

Keďže cieľom ich návrhu nebolo získanie dodatočných prostriedkov do štátneho rozpočtu, ale najmä odstránenie amorálneho a nespravodlivého sociálneho stavu, novela súčasne priznávala jednorazový finančný príspevok politickým väzňom, ich manželkám, manželom alebo ich vdovám a vdovcom vo výške 1000 eur.

 

OĽaNO chce plošne zdaniť výsluhové dôchodky príslušníkom ŠtB

 

Autori návrhu sa neobávali ani toho, že by ich návrh bol v rozpore s ľudskými právami a základnými slobodami. Odvolávali sa na Európsky súd pre ľudské práva, ktorý odobril poľskú právnu úpravu znižovania výsluhových dôchodkov. Súd konštatoval, že "služba sťažovateľov v tajnej polícii, ktorá ostro potláčala základné ľudské práva chránené Európskym dohovorom, môže byť dostatočnou okolnosťou na stratu pridaných benefitov".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies