Plody a rastliny môžu v lese pomôcť zahnať smäd aj hlad

NETKY.SK • 9 August 2018, 16:08 • 2 min
Plody a rastliny môžu v lese pomôcť zahnať smäd aj hlad

BRATISLAVA - Počas teplých dní sa v lesoch a na lúkach možno osviežiť nielen z prameňov vôd a studní, ale aj konzumáciou niektorých rastlín.

slovakia

left justify in out

Tie tiež v prípade potreby poslúžia ako prvá pomoc pri odreninách alebo uštipnutí hmyzom. Podľa botaničiek Slovenskej akadémie vied (SAV) Ivety Škodovej a Jany Májekovej patria medzi jedlé rastliny mladé bukové alebo lipové listy, cesnak medvedí alebo kyslička obyčajná. Tá pomôže zahasiť smäd svojou kyslou príchuťou. Podobá sa na ďatelinu a rastie prevažne v lese.

 

Medzi najobľúbenejšie jedlé plody patria maliny, černice, brusnice, mirabelky, ale aj kapsička pastierska alebo drieň obyčajný. Požuť možno i mladé ihličie a bukové listy. Odvážlivci môžu vyskúšať aj listy mladej žihľavy, ktoré majú ešte veľmi málo pŕhliacich chĺpkov. Ako poistka proti popŕhleniu poslúži opálenie listov ohňom.

 

Ľudia by mali byť opatrní najmä v prípade medvedieho cesnaku, ktorého listy sú ľahko zameniteľné s konvalinkou voňavou, tá však jedlá nie je. Osviežujúci pocit poskytne aj kyselina mravčia. Stačí vložiť steblo trávy do mraveniska, kde ho mravce v rámci obrany postriekajú kyselinou. "Určite však nezbierať a nejesť rastliny z polí a blízkeho okolia, pretože môžu byť ošetrené chemikáliami," upozornili botaničky.

 

Pri drobných odreninách sa v rámci prvej pomoci odporúčajú priložiť k rane skorocel. Ten všeobecne podporuje hojenie rán, z čoho vyplýva aj jeho pomenovanie. Pre jeho lepší účinok je vhodné jemne rozdrviť list medzi prstami. Skorocel poskytne úľavu aj v prípade poštipnutia komárom.

 

Neznalosť zákona sa však nemusí turistom vyplatiť. Ako na svojej stránke upozorňuje ministerstvo životného prostredia, je zakázané zbierať rastliny vrátane plodov v územiach s tretím až piatym stupňom ochrany. Obmedzenia tak platia na území národných parkov a prírodných rezervácií alebo chránených areálov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona