Ples v opere dnes otvorí slovenskú plesovú sezónu

NETKY.SK • 7 Január 2017, 07:41 • 2 min
Ples v opere dnes otvorí slovenskú plesovú sezónu

BRATISLAVA – Slovenskú plesovú sezónu otvorí už tradične Ples v opere. Historická budova Slovenského národného divadla privíta v sobotu 7. januára na 17. ročníku tohto dobročinného podujatia šesťsto plesových hostí a desiatky umelcov, ktorí pripravili nevšedný umelecký zážitok.

slovakia

left justify in out

V programe večera sa predstavia Big Band Gustava Broma pod taktovkou Vlada Valoviča, Ľudová hudba Lúčnica pod vedením primáša Martina Sleziaka, Celeste Buckingham v sprievode kapely King Shaolin, David Koller Band s Lenkou Dusilovou, skupina Funkiez so speváčkou Nicole J. McCloud, Andrea Zimányiová a Vašo Patejdl či kvarteto známych domácich hudobníkov Martin Valihora, Oskar Rózsa, Stanislav Palúch a Marcel Commendant. Zahraničnými hosťami budú americká soulová a R'n'B speváčka Ali Caldwell a nemecká skupina Alphaville, moderátorkou večera bude herečka Zuzana Mauréry. Organizátori plesu siahli po netradičnom rozhodnutí. Ples v opere vždy otvárala zahraničná hviezda úderom na gong, tento rok to bude iná osobnosť, ktorej meno zatiaľ nezverejnili.

 

Čestný plesový výbor tvoria aj tento rok významné osobnosti spoločenského a hospodárskeho života. Sú nimi Eva Blahová, Martin Huba, Marián Chudovský, Elena Kohútiková, Pavol Lančarič, Jaromír Pastorek, Matej Tóth, Ľubica Vargicová a Emília Vášáryová.

 

Ples v opere oslovuje hostí a širokú verejnosť aj dobročinným poslaním. Celý výťažok plesu poputuje na zriadenie nového Centra včasnej intervencie, tentoraz v Trenčíne. Na Slovensku tak bude môcť pomoc poskytovať až šesť takýchto centier, pričom dve vznikli minulý rok tiež vďaka pomoci tohto podujatia. Okrem hostí plesu môže podporiť rozvoj Centier včasnej intervencie na Slovensku každý, kto do 22. januára zašle darcovskú SMS s textom DMS (medzera) CVI na číslo 877.

 

„Zaujala ma idea a zadanie spojiť Lúčnicu s modernejšími prvkami, so scénickým stvárnením s Janou Burkiewicz a hlavne dostal som voľnú ruku v rámci hudobnej zložky. Čiže to je to, čo mňa zaujíma. Na druhej strane táto práca má svoje špecifiká, hlavne v tejto poslednej fáze, posledné tri dni, kedy sa skúša na pódiu,“ povedal pre TASR Oskar Rózsa, hudobný dramaturg úvodného programu.

 

Speváčku Ali Caldwell bude na plese sprevádzať formácia zostavená z domácich hudobníkov. Prekvapením pre hostí bude pieseň Ej, padá, padá rosička, ktorú Ali zaspieva po slovensky. „Bude to môj prvý ples. Je to pre mňa veľká výzva, veľmi sa teším, že vystúpim s takými úžasnými hudobníkmi. Bolo to pomerne dosť veľa štúdia, hlavne som sa musela potrápiť s výslovnosťou niektorých slov. Zajtra to bude úžasné,” uviedla na stretnutí s médiami.

 

„Sme veľmi poctení tým, že ste nás pozvali na tento ples a zároveň sme radi, že takto prispejeme k liečbe detí so zdravotným postihnutím. Som tiež otec a tak otázka charity je aj pre mňa dôležitá, aj preto sme prišli. Hrali sme už na niekoľkých plesoch, vždy je to špeciálna príležitosť a zároveň každý ples je trocha iný. Veľmi sa tešíme, priestor je krásny, je to nádherná architektúra. Zajtra budeme všetci v gala, zahráme naše známe skladby", dodal líder kapely Alphaville Marian Gold. Podľa jeho slov prídu na jar po siedmich rokoch aj s novým albumom.

 

Nemecká synti-popová formácia Alphaville vznikla v roku 1983 v nemeckom Münsteri. V septembri 1984 vydali album Forever Young. Štyri piesne z neho vyšli na singli a bodovali v európskych hitparádach, Big In Japan, Sounds Like a Melody, Forever Young a Jet Set. V júni 1986 vydali druhý album Afternoons in Utopia, z ktorého boli hity Jerusalem a Dance With Me. Na svojom konte majú šesť štúdiových albumov, ten šiesty s názvom Catching Rays On Giant vydali v novembri 2010. K diskografii patrí aj desiatka live a kompilačných albumov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies