Plénum zvolilo za kandidátov na ústavných sudcov Mamojku a Laššákovú

NETKY.SK • 2 December 2015, 19:06 • 2 min
Plénum zvolilo za kandidátov na ústavných sudcov Mamojku a Laššákovú

BRATISLAVA - Plénum Národnej rady SR dnes v tajnej voľbe zvolilo poslancov Janu Laššákovú a Mojmíra Mamojku (obaja Smer-SD) za kandidátov na ústavných sudcov.

slovakia

left justify in out

Z tejto dvojice by mal nového ústavného sudcu vybrať prezident Andrej Kiska. Koncom februára 2016 totiž uplynie funkčné obdobie ústavného sudcu Ľubomíra Dobríka. Laššáková získala 70 hlasov od 104 poslancov prítomných na voľbe, Mamojka 79. Výsledky oznámili v závere 13. rokovacieho dňa 58. schôdze NR SR.

 

Laššákovú navrhli stranícki kolegovia Anna Vitteková a Miroslav Číž (Smer-SD), Mamojku prvý prodekan Právnickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Mamojka je dekanom tejto fakulty.

 

O post kandidáta na ústavného sudcu sa v parlamente uchádzalo celkovo deväť kandidátov. Šéfka Najvyššieho súdu (NS) SR Daniela Švecová nominovala predsedu senátu Správneho kolégia Miroslava Gavalca a predsedu Špecializovaného trestného súdu Michala Trubana. Ďalšou kandidátkou bola Dana Bystrianská, dočasne pridelená na výkon funkcie sudkyne na NS SR. Navrhlo ju Združenie sudcov Slovenska, ktoré nominovalo aj sudkyňu NS SR Lenku Praženkovú.

 

Slovenská advokátska komora navrhla advokáta Ondreja Mularčíka. Dekanka Právnickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave Andrea Olšovská nominovala vysokoškolskú učiteľku Soňu Košičiarovú. Na advokáta stavilo aj opozičné KDH. Ján Figeľ a Pavol Abrhan navrhli Michala Matulníka.

 

Poslanci dnes zároveň zvolili za kandidátov na člena disciplinárneho senátu Martina Bargela a Petra Szaba. Oboch nominovala predsedníčka NS SR Daniela Švecová. Nového člena disciplinárneho senátu si z tejto dvojice vyberie Súdna rada SR.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies