Plénum zasadne netradične v pondelok, poslanci uzavrú vládny balík zákonov

NETKY.SK • 11 September 2016, 09:00 • 2 min
Plénum zasadne netradične v pondelok, poslanci uzavrú vládny balík zákonov

BRATISLAVA - Netradičné pondelkové rokovanie pléna čaká na poslancov Národnej rady SR v rámci pokračujúcej deviatej schôdze parlamentu.

slovakia

left justify in out

Pondelok býva v NR SR tradične voľným dňom, k posunu však došlo z dôvodu štvrtkového (15.9.) sviatku a piatkového (16.9.) summitu lídrov EÚ, kedy parlament zasadať nebude.

 

Pondelkové zasadnutie otvoria svojimi návrhmi minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd), minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd) a vicepremiér pre investície Peter Pellegrini (Smer-SD). Pôjde o posledné neprerokované vládne návrhy zákonov na deviatej schôdzi.

 

Novelou zákona o obmedzení používania určitých nebezpečných látok v elektrických a elektronických zariadeniach chce Sólymos vyradiť štyri nebezpečné látky. "Doplnené nebezpečné látky bis(2-etylhexyl)-ftalát (DEHP), benzyl-butyl-ftalát (BBP), dibutyl-ftalát (DBP) a diizobutyl-ftalát (DIBP) sú látky vzbudzujúce veľmi veľké obavy, keďže môžu mať počas postupov nakladania s odpadom z elektrických zariadení a elektronických zariadení negatívny vplyv na recykláciu, ako aj na ľudské zdravie a životné prostredie," vysvetlil envirorezort. Nová legislatíva má v zmysle európskej smernice platiť od 22. júla 2019. V prípade zdravotníckych pomôcok, ako aj monitorovacích a kontrolných prístrojov začne zákaz platiť o dva roky neskôr.

 

Slovensko zároveň po kritike zo strany Európskej komisie opäť mení legislatívu o posudzovaní vplyvov na životné prostredie, tzv. EIA. Pre nesprávne a neúplné prebratie európskej smernice SR čelí od 2013 infrigementu, teda konaniu o porušení Zmluvy o fungovaní EÚ. Ohrozuje to aj čerpanie eurofondov. Zákon o posudzovaní vplyvov na životné prostredie sa už preto novelizoval v roku 2014. Európska komisia však aj potom SR vyčítala, že do legislatívy nepremietla všetky otázky, ktoré rieši smernica. Chýbať má napríklad povinnosť developéra brať do úvahy pri výbere z viacerých alternatív aj environmentálne vplyvy či zákonná garancia toho, že verejnosť dostane informácie o možnosti obrátiť sa na súd. Nie všetky pripomienky sú v novom právnom rámci zohľadnené.

 

Rezort dopravy predložil návrh novely zákona o organizácii pracovného času v doprave, ktorý má zabezpečiť flexibilnejší pracovný čas pre riadiacich letovej prevádzky. Napríklad po novom zamestnávateľom rozvrhnutie času umožní dať im dlhší nepretržitý odpočinok v týždni. "Zákon bude mať priaznivý dopad z hľadiska súladu pracovného a osobného života riadiacich letovej prevádzky," opísalo ministerstvo v novele. Navrhovanú zmenu pracovných podmienok posúdil podľa ministerstva aj akreditovaný dopravný, letecký a klinický psychológ. Po novom by teda malo fungovať flexibilné rozvrhovanie pracovných zmien s dĺžkou dennej a nočnej zmeny najviac 12 hodín. To súvisí s možným predĺžením nepretržitého odpočinku v týždni a pravidelnejším striedaním pracovných zmien.

 

Novela zákona o diaľničnej známke zase prináša zníženie pokuty za jazdu bez platnej elektronickej známky o polovicu, teda zo súčasných 300 eur na 150. Rezort tvrdí, že pôvodné pokuty boli príliš vysoké. Ministerstvo novelou upravuje periodicitu pokutovania vodičov. To znamená, že ak teraz získal motorista pokutu za každý deň jazdy bez diaľničnej známky, po novom bude môcť dostať druhú pokutu až po mesiaci od tej prvej.

 

Po prerokovaní deviatich vládnych návrhov sa poslanci vrátia k otvorenej diskusii o zmene Rokovacieho poriadku NR SR. Opozícia právnu normu z dielne koalície ostro kritizuje a o rozpravu je veľký záujem. Celkovo ostáva na programe deviatej schôdze ešte ďalších 35 návrhov poslaneckých zákonov, ako aj správy o činnosti prokuratúry a špeciálnej prokuratúry za minulý rok.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies