Plénum rozhodne o zmenách v ÚRSO, justícii aj o ústavnej ochrane pôdy

NETKY.SK • 8 Máj 2017, 08:22 • 2 min
Plénum rozhodne o zmenách v ÚRSO, justícii aj o ústavnej ochrane pôdy

BRATISLAVA - Definitívne rozhodnutia o zmenách v riadení Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), o vyšších príspevkoch pre dobrovoľných vojakov, zmenách v justícii či o ústavnej ochrane pôdy. Aj tieto body čakajú na poslancov Národnej rady SR v prvých dňoch 17. schôdze pléna, ktorá sa začína v utorok (9.5.) popoludní.

slovakia

left justify in out

Základným cieľom novely zákona o regulácii sieťových odvetví z dielne rezortu hospodárstva je oddeliť funkciu predsedu ÚRSO a predsedu Regulačnej rady ÚRSO. O novele plénum rokuje v skrátenom legislatívnou konaní, jej účinnosť sa navrhuje od 1. júna 2017. V právnej norme sa okrem iného aj nanovo upravujú povinnosti Regulačnej rady v procese schvaľovania regulačnej politiky a právomoci štátu v rámci cenových konaní, ktoré majú súvislosť s regulovanými subjektmi sieťových odvetví.

 

Navrhuje sa zvýšenie počtu podpredsedov ÚRSO z jedného na dvoch. Mení sa aj spôsob kreovania predsedu úradu. V súčasnosti predsedu vymenúva a odvoláva prezident SR na návrh vlády SR. V novele sa navrhuje, aby predsedu menovala do funkcie vláda SR.

Návrh novely zákona o dobrovoľnej vojenskej príprave od ministra obrany Petra Gajdoša (nominant SNS) prináša zvýšenie finančného príspevku pre dobrovoľných vojakov približne o 200 eur, ale aj skrátenie trvania výcviku z 12 na 11 týždňov. Zmeny vyplynuli z analýzy pilotného projektu, do ktorej bolo zapracované aj jeho hodnotenie z pohľadu prvých úspešných absolventov. Pilotný projekt dobrovoľnej vojenskej prípravy ukončilo 31 absolventov.

 

"Projekt nedostal žiadnu stopku, ako to bolo nesprávne interpretované. Práve naopak. K novele dobrovoľnej vojenskej prípravy sme pristúpili, pretože ju chceme pre mladých ľudí ešte viac zatraktívniť. A ďalší dobrovoľní vojaci už teda budú cvičiť za lepších podmienok," uviedol ešte začiatkom februára Gajdoš s tým, že základňa výcviku a mobilizačného doplňovania v Martine je plne pripravená.

 

Novela zákona o sudcoch a prísediacich od ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (Most-Híd) prináša výber nových sudcov cez krajské hromadné výberové konania, hodnotenie sudcovskej práce profesionálnymi hodnotiacimi komisiami a efektívnejšie postihy ich previnení. Cieľom tejto sudcovskej reformy je ďalšie zefektívňovanie justície a zlepšenie prístupu k spravodlivosti od júla 2017.

Ministerka sa snaží spružniť príchod nových sudcov na súdy predĺžený sudcovskými previerkami. Dnes trvá deväť mesiacov až rok, tento čas chce Žitňanská skrátiť až na dva mesiace. Okresné súdy si nebudú vyberať sudcov samy, zavádza sa ich hromadný výber na krajovom princípe.

 

Zmeny v kvalitatívnom hodnotení sudcov majú odstrániť súčasný stav, keď sa sudcovia hodnotia navzájom v päťročných intervaloch popri svojej práci. Žitňanská navrhuje profesionalizáciu hodnotenia. Zabezpečovať ho majú trojčlenné krajské hodnotiace komisie pozostávajúce zo sudcov, ktorí sa budú venovať iba tejto činnosti. Pri zmenách v disciplinárnych konaniach sudcov je cieľom najmä to, aby netrvali tak dlho ako v súčasnosti, a aby existovali nástroje voči prieťahom, ktoré v nich vznikajú.

 

Na definitívne hlasovanie čaká aj ústavná ochrana pôdy od SNS. V druhom čítaní je už od februára, národniari však o nej v marci hlasovať nedali. "V súčasnosti je SR vystavená hrozbe tzv. špekulatívneho výkupu poľnohospodárskej pôdy, preto SNS predkladá návrh ústavného zákona, ktorý má za cieľ zakotviť rámec ochrany pôdy pred takýmto špekulatívnym výkupom, ktorý by mohol mať rozsiahle negatívne následky," zdôraznil predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák.

 

Na program zasadnutia je zatiaľ zaradených 72 bodov. Okrem iného sa bude hovoriť o výsledkoch a priebehu nášho predsedníctva v Rade EÚ, o slovenskej zahraničnej a európskej politike a o nevyhnutnosti podpory našej obrany. So správou o svojej činnosti prídu do pléna prvý raz aj komisárka pre deti Viera Tomanová a komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona