Plénum posúdi existenciu gastrolístkov aj privatizáciu SE

NETKY.SK • 24 Máj 2015, 10:05 • 2 min
Plénum posúdi existenciu gastrolístkov aj privatizáciu SE

BRATISLAVA - Gastrolístky by mali skončiť, pretože predstavujú zvýšené výdavky pre zamestnávateľov a reštauračné zariadenia. Tvrdia to poslanci NR SR Juraj Droba (SaS) a Miroslav Kadúc (OĽaNO), ktorí chcú stravné lístky zrušiť cez novelu Zákonníka práce.

slovakia

left justify in out

O právnej norme bude parlament rokovať v utorok (26.5.) v rámci štvrtého rokovacieho týždňa 51. schôdze parlamentu.

 

Drobovi a Kadúcovi sa nepáči, že emitentom stravných lístkov stačí na dosiahnutie pravidelného príjmu fakt, že gastrolístky existujú. "Na druhej strane, pre zamestnávateľov a reštauračné zariadenia to predstavuje zvýšené výdavky, ktoré by mohli pri svojej činnosti ušetriť, resp. použiť inak," argumentujú opoziční poslanci.

 

Zákonník práce chcú Droba a Kadúc zmeniť tak, aby zamestnávateľ dal zamestnancovi namiesto lístkov príspevok (55 percent z ceny jedla) a zároveň mu nestrhával zo mzdy peniaze, ktorými sa na stravných lístkov spolupodieľal (45 percent z ceny jedla). "Zamestnanec tak bude mať vyššiu mzdu a to, akým spôsobom sa rozhodne s týmito peniazmi naložiť, je na jeho rozhodnutí. Buď si za to kúpi obed ako doteraz, alebo tieto peniaze využije inak. Dnes nie je výnimkou, že za tzv. gastrolístky si zamestnanci nekupujú obedy, ale napríklad za ne nakupujú v predajniach potravín," uviedli Droba a Kadúc.

 

Plénum bude hovoriť aj o návrhu KDH, ktoré presadzuje legislatívnu úpravu rodinného podnikania. Kresťanskí demokrati chcú takto motivovať ľudí, aby sa pustili do podnikania spolu so svojou rodinou. Zákon počíta s daňovými úľavami, jednoduchšou administratívou i výhodnejšími úvermi. Podporu pre túto ideu hľadá hnutie aj na pôde Európskej únie.

 

Hnutie OĽaNO zase presadzuje zmenu zákona o podmienkach výkonu volebného práva. Obyčajní chcú právnou normou zrušiť financovanie politických strán a hnutí zo štátneho rozpočtu a ušetriť tak značný objem finančných prostriedkov v štátnom rozpočte, ako aj vytvoriť nový finančný limit pre vedenie politickej kampane v parlamentných voľbách a voľbách do Európskeho parlamentu. OĽaNO chce tiež prinútiť politické strany k zodpovednej politickej práci počas celého volebného obdobia a nespoliehať sa na "ohlupovanie voličov predvolebnou kampaňou, či ich kupovanie rozdávaním reklamných predmetov a občerstvenia".

V závere schôdze príde na rad očakávaná diskusia o privatizácii Slovenských elektrární, o ktorej rozhodla vláda Mikuláša Dzurindu v roku 2002. Informáciu si vyžiadala od vlády opozícia. Kabinet predložil do parlamentu deväťstranový dokument, v ktorom privatizačný proces kritizuje.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies