Plénum otvorilo všetky poslanecké návrhy zákonov, čaká sa na zdravotníctvo

NETKY.SK • 11 Február 2015, 18:39 • 2 min
Plénum otvorilo všetky poslanecké návrhy zákonov, čaká sa na zdravotníctvo

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady SR otvorili už všetky ostávajúce poslanecké návrhy zákonov a ukončili desiaty rokovací deň 46. schôdze NR SR skôr.

slovakia

left justify in out

Ostáva im ešte diskusia o návrhoch ministerstva zdravotníctva, ktoré prídu na rad vo štvrtok (12.2.) ráno.
     

Na definitívne hlasovanie čaká návrh novely zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti. Právna norma zavádza nové pravidlá pre poplatky u lekára. Podľa ministerstva sa už nemajú platiť za vypísanie receptu, potvrdenie priepustky do práce pri ošetrení či za objednanie na prednostné vyšetrenie, ak lekár pacientovi nedá termín do desiatich dní.
     

Podľa nového systému pacient nemá platiť poplatky za žiadne úkony súvisiace s vyšetrením, ktoré lekárom plne hradia poisťovne. Pacient nebude za tieto činnosti platiť žiadnu úhradu, nakoľko sú súčasťou zdravotného výkonu. Zoznam takýchto výkonov možno nájsť v nariadení vlády 777/2004. Nová legislatíva nestanovuje presnú výšku možných poplatkov ani ich limity. Poplatky si stanovia samotní lekári, cenníky im budú schvaľovať samosprávne kraje. Iné ako schválené poplatky nebudú môcť vyberať.
     

Novelu však kritizuje opozícia, ale aj niektorí poslanci vládnej strany. Napríklad Anton Martvoň (Smer-SD) povedal, že návrh novely je z právneho hľadiska zlý. V právnej norme sa totiž podľa neho píše, že ministerstvo zdravotníctva (MZ) určí maximálnu výšku poplatku, jeho konkrétnu výšku má určiť samosprávny kraj. "Bude vážny problém, ak to VÚC, teda krajské zastupiteľstvo, neschváli. Oni predsa nemajú povinnosť niečo schvaľovať. Čo ak sa nedohodnú? Potom bude problém. Aký cenník bude platiť? Dnes je to na pleciach MZ a je to riešené elegantne," upozornil Martvoň.
     

Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) predloží poslancom aj informáciu o novej nemocnici v Bratislave, ktorá by sa mala stavať formou PPP projektu. Nemocnica má byť súčasťou projektu BioMedPark-u, ktorý hovorí o vybudovaní univerzitnej nemocnice, biomedicínskeho vedeckého parku SAV, nových priestorov Lekárskej fakulty a Farmaceutickej fakulty UK. Zariadenie za asi štvrť miliardy eur má stáť v súčasnom areáli Nemocnice sv. Michala na bratislavskej Patrónke. Opozícia projekt kritizuje.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies