Plénum odmietlo predĺžiť povinnosť zverejňovať zmluvy z 5 na 10 rokov

NETKY.SK • 27 Október 2016, 11:21 • 2 min
Plénum odmietlo predĺžiť povinnosť zverejňovať zmluvy z 5 na 10 rokov

BRATISLAVA - Povinnosť pre štát, štátne organizácie či štátne firmy zverejňovať zmluvy, objednávky a faktúry na internete po dobu piatich rokov, sa predlžovať nebude. Plénum dnes nepodporilo návrh novely infozákona od opozičných poslancov z SaS, OĽaNO-NOVA a nezaradených, ktorí chceli lehotu zmeniť na desať rokov.

slovakia

left justify in out

Novela neprešla ani napriek varovaniu opozície, že ak sa lehota nepredĺži, po 1. januári bude možnosť zmluvy z internetu sťahovať. Súčasný zákon totiž hovorí, že povinne zverejňovaná zmluva "sa zverejňuje nepretržite počas existencie záväzku, najmenej však počas piatich rokov od nadobudnutia účinnosti". Rovnako je zavedená povinnosť zverejňovať údaje o objednávkach a faktúrach "nepretržite počas piatich rokov odo dňa ich zverejnenia".

 

Ak teda nepríde k zmene infozákona pred týmto termínom, bude to mať podľa opozície za následok, že od 1. januára 2017 budú môcť povinné osoby sťahovať z internetu zverejnené zmluvy a údaje o objednávkach a faktúrach, ktorým uplynie päťročná doba od zverejnenia.

 

Predkladatelia uznali, že aj súčasná vláda sa zaviazala predĺžiť povinné zverejňovanie zmlúv na internete z piatich na desať rokov a k ďalším opatreniam na zdokonalenie a rozšírenie tohto systému. "Avšak kým iné opatrenia je možné realizovať aj neskôr, predĺženie doby zverejňovania zmlúv je potrebné do zákona o slobodnom prístupe k informáciám doplniť tak, aby nadobudlo účinnosť najneskôr 1. januára 2017. Keďže päťročná doba na zverejňovanie zmlúv a údajov o objednávkach a faktúrach bola do zákona doplnená s účinnosťou od 1. januára 2012, uplynie 1. januára 2017," dodali opoziční poslanci.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies