Plénum nevzalo na vedomie správu J. Dubovcovej o porušovaní práv detí

NETKY.SK • 14 Február 2017, 11:37 • 2 min
Plénum nevzalo na vedomie správu J. Dubovcovej o porušovaní práv detí

BRATISLAVA- Parlament dnes odmietol zobrať na vedomie správu verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej.

slovakia

left justify in out

V nej upozornila na porušovanie práv detí postupom orgánov sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately. Za správu hlasovalo 63 poslancov zo 140 prítomných. Na vedomie ju nevzali poslanci Smeru-SD, SNS (okrem poslanca Radovana Baláža), trojica poslancov z Mosta-Híd, celý klub ĽSNS a trojica nezaradených okolo Martiny Šimkovičovej.

 

Ombudsmanka robila v roku 2016 prieskum na základe podnetov aj medializovaných informácií. Správa sa zaoberá ochranou práv detí, ktoré sú umiestňované do resocializačných zariadení alebo do detských domovov na základe rozhodnutia súdov či na základe dohody orgánov verejnej správy s rodičmi.

 

Závažnejšie nedostatky vidí Dubovcová v rozhodovaní o umiestňovaní detí do jednotlivých typov starostlivostí, pokiaľ ju organizuje štát. Súdom napríklad vyčíta, že sa nepýtajú na názory aj samotných detí. "Orgány, ktoré majú v pôsobnosti zabezpečenie práv dieťaťa, postupujú spravidla tak, aby svojím postupom zabezpečovali bezproblémový chod svojej inštitúcie," píše sa v správe. Dubovcová uviedla, že tieto orgány verejnej správy akoby si nevzali za svoju úlohu ochraňovať deti. "Ten systém je nastavený tak, aby ochraňovali sami seba," poznamenala.

 

Verejnej ochrankyni práv tiež chýba v zariadeniach systém nezávislej kontroly. V súčasnosti sa podľa Dubovcovej nezisťuje, aká je deťom poskytovaná starostlivosť. Taktiež sa podľa nej nezisťuje to, či pobyt dieťaťa v zariadeniach na základe rozhodnutia štátnych orgánov splnil svoj účel. "Pokiaľ ide o ochranu práv detí, nie sú ochránené. Potvrdilo sa to aj tým, že samotné konania nezabezpečujú, aby boli takéto deti a mladí ľudia, ktorí sú už schopní formulovať svoje názory, aby boli vôbec niekedy vypočutí v konaní," tvrdí Dubovcová.

 

V samotných konaniach deti podľa jej slov vystupujú tak, že nie sú ochránené. "Nielenže kvalifikovaným spôsobom ich nikto nezastupuje, ale dokonca ich zastupuje ten orgán, ktorý má najlepší záujem na tom, aby deti boli umiestnené v zariadení. Už som predtým navrhovala, aby sa právne zastupovanie detí riešilo, lebo je viac typov konaní, v ktorých zisťujeme, že dieťa je vlastne taký objekt konania a nie subjekt, o ktorom sa koná," tvrdí Dubovcová.

 

Taktiež za nedostatočné považuje aj vykonávanie kontrol v zariadeniach. Upozornila na to, že Slovensko sa zaviazalo, že bude kontrolovať podmienky, ktoré sú v takýchto zariadeniach ako aj spôsob výchovy. Podľa Dubovcovej však na toto nie sú vytvorené zodpovedné inštitúcie. "Naše orgány sú postavené na tom, že preskúmajú financie, hospodárenie, hygienu, ale pokiaľ ide o metódu výchovy, aká im je poskytovaná starostlivosť, na to sa necíti nikto kompetentný," skonštatovala Dubovcová.

 

Ombudsmanka upozorňuje aj na výchovné metódy používané v zariadení pre deti. "Z pohľadu verejného ochrancu práv môžu byť až ponižujúce," tvrdí Dubovcová s tým, že vychádza z výpovedí klientov zariadení. Zistenia z prieskumu majú podľa ombudsmanky systémový charakter, nejde o zlyhania jednotlivcov.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
pracovnik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona