Plénum mení rokovací poriadok aj majetkové priznania politikov

NETKY.SK • 26 November 2015, 09:49 • 2 min
Plénum mení rokovací poriadok aj majetkové priznania politikov

BRATISLVA - Zabrániť nepriamym novelám, pozmeňujúcim návrhom na poslednú chvíľu či praxi opakovaného sťahovania návrhov zákonov tesne pred hlasovaním. Aj toto sú ciele návrhu novely zákona o rokovacom poriadku NR SR z dielne Petra Pellegriniho, Jany Laššákovej a Miroslava Číža (všetci Smer-SD), o ktorej diskutujú poslanci na úvod desiateho rokovacieho dňa 58. schôdze parlamentu.

slovakia

left justify in out

Opozícii prekáža, že napriek deklarovaným cieľom má novela obsahovať výnimky, podľa ktorých, ak to plénum odhlasuje, bude možná aj nepriama novela aj pozmeňujúci návrh na poslednú chvíľu.

 

Súčasťou pôvodného návrhu bol aj Etický kódex poslanca, cez pozmeňujúci návrh Anny Vittekovej (Smer-SD) však dôjde k zmene tak, že kódex súčasťou právnej normy nebude a parlament ho v budúcnosti prijme formou uznesenia. Kedy to bude, závisí od dohody v pléne.

 

Novela mení aj pravidlá Hodiny otázok, kde odpovede členov vlády majú dostať časový limit. Žiadna odpoveď by nemala trvať dlhšie ako päť minút. Hodina otázok je rozdelená na dve časti. Prvá 15-minútovka je vyčlenená pre premiéra. To, na koľko otázok poslancov odpovie, záleží na dĺžke jeho odpovedí. Spravidla sa však dostane maximálne k druhej otázke. Podľa nových pravidiel však predseda vlády stihne minimálne tri otázky. Zvyšných 45 minút patrí členom vlády, ktorí chodia k rečníckemu pultu postupne odpovedať podľa vyžrebovaného poradia otázok. Aj oni sa budú musieť po novom pri každej otázke zmestiť do päťminútového limitu.

 

Z dielne Pellegriniho, Laššákovej a Číža je aj návrh novely ústavného zákona, ktorý má sprísniť majetkové priznania. Zmenu predložili poslanci Smeru-SD, opozícia ho však považuje za bezzubý. Na novelizáciu právnej normy je však potrebných minimálne 90 hlasov, čo vládna strana sama nemá.

 

Popoludní príde na rad pravidelná štvrtková Hodina otázok. Premiér Robert Fico (Smer-SD) bude v rámci svojej 15-minútovky odpovedať straníckemu kolegovi Zoltánovi Vargovi. Toho zaujímajú závery Bezpečnostnej rady SR, ktorá rokovala o opatreniach v boji proti terorizmu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies