Pláže, príroda, pamiatky a najmä nekončiace leto: Ak stále neviete kam na dovolenku, vyrazte na Tureckú riviéru

NETKY.SK • 24 August 2018, 09:00 • 2 min
Pláže, príroda, pamiatky a najmä nekončiace leto: Ak stále neviete kam na dovolenku, vyrazte na Tureckú riviéru

Perfektné pláže, slnko, aj keď sa naše leto už vytráca, kvalitné služby, vynikajúca kuchyňa a zaujímavé pamiatky v okolí. Kombinácia týchto dôvodov robí z Tureckej riviéry jedno z najlepších miest pre letnú dovolenku.

slovakia

left justify in out

 

Turecké pláže nájdu svojou kvalitou len ťažko porovnanie. Tento rok síce najviac bodov za čistotu získalo Španielsko, ale keď sa pozrieme na jednotlivé regióny, víťazí, suverénne, Turecká riviéra s letoviskami ako Antalya, Side či Belek. Len v tomto regióne je ocenených pláží za čistotu 194. Druhé sú v európskom rebríčku v portugalskej Algarve a tretia je španielska Costa Blanca. Informuje britský denník Telegraph.

 

img

Čisté pláže v Turecku. 

 

Príroda aj pamiatky

 

Okolie Tureckej riviéry je doslova prešpikované pamiatkami. Trebárs Side vyrástlo priamo na rozvalinách rímskeho mesta. Nájdete tu amfiteáter, niekoľko chrámov aj rímsku agoru. Neďaleko Antalye sú pôsobivé rozvaliny miest Perge, Termessos a Selge alebo prekrásny kaňon Koprulu, ktorý môžete zísť aj na rafte.

 

img

Slávna pamiatka Side. 

 

Pestrá kuchyňa a kebab ako jedlo mnohých tvárí

 

Turecká kuchyňa je veľmi pestrá. Spája v sebe arabskú a stredomorskú kuchyňu a nájdete v nej tak jedlá, ktoré poznáte z Grécka alebo Balkánu, po boku tých orientálnych rovnako ako typické špeciality. Miestna kuchyňa ponúka veľa druhov pokrmov pripravovaných z čerstvých surovín s exotickými ingredienciami. Kebab sa je po celom svete. Len v Turecku pod týmto názvom môžete nájsť okolo štyridsiatky rôznych pokrmov.

 

Toto sú tie najznámejšie:
Iskender kebab - opekané hovädzie mäso, ktoré sa podáva na kúskoch nakrájaného chleba a býva poliate hustou červenkastou omáčkou a koreneným jogurtom.
Sis kebab - pre našinca známe ako špízy, jednotlivé kúsky mäsa sú na ihle prekladané cibuľou, paprikou a paradajkami.
Adana kebab - ploché podlhovasté karbonátky grilované na ohni, niekedy nazývané tiež kofta, köfte.
Falafel kebab - vegetariánske karbonátky z cíceru, fazule Fava, cesnaku, petržlenu a koriandra a rímskej rasce.

 

Dostupný luxus

 

V Turecku je pre našinca lacno. Výrazne lacnejšie tu zoženiete napríklad oblečenie z miestnej kvalitnej bavlny.

Krajina má ale aj výhodný pomer cena-výkon pri hľadaní dovolenky. V Turecku je kvalita 4-5 hviezdičkových hotelov tradične vysoká a rozsah a pestrosť all inclusive servisu úžasný. 

 

300 slnečných dní

 

Turecká riviéra sa nachádza na južnom pobreží Turecka pri Stredozemnom mori. Pohorie Taurus, ktoré lemuje pobrežie, ju chráni pred nepriaznivým počasím a robí z nej jedno z najteplejších miest Stredomoria. Letná sezóna tu trvá od mája do októbra, teplota vody stúpa až k 30 °C a je tu okolo 300 slnečných dní v roku. K najžiadanejším oblastiam patria letovisko Belek, Alanya, Kemer a Side. 

 

img

Nekončiace leto v Turecku. 

 

Zdroj foto: Pixabay 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies