Plavecký svet smúti za Muffatovou

NETKY.SK • 10 Marec 2015, 18:47 • 2 min
Plavecký svet smúti za Muffatovou

PARÍŽ - Medzi obeťami tragédie francúzskych športovcov, ktorí zomreli po zrážke dvoch vrtuľníkov na severozápade Argentíny počas nakrúcania reality šou, bola aj 25-ročná francúzska plavkyňa Camille Muffatová, držiteľka zlatej medaily na 400 metrov voľný spôsob, striebra na 200 metrov voľný spôsob a bronzu zo štafety na 4x200 metrov z olympiády v Londýne v roku 2012.

slovakia

left justify in out

Muffatová bola dlhé roky v tieni slávnejšej krajanky Laury Manaudouovej, ale potom absolvovala prelomové OH v Londýne. Tam získala sa po Jeanovi Boiteuxovi, Manaudouovej a Alainovi Bernardovi ako štvrtý francúzsky plavec zlato na OH. Okrem toho si vybojovala aj striebro a bronz a stala sa treťou Francúzkou, ktorá získala tri medaily na jednej olympiáde.
     

Prvýkrát na seba upozornila už v roku 2005, keď ako 15-ročná zdolala na 200 metrov polohové preteky slávnu Manaudouovú. "Napriek športovej rivalite som si Camillu vážila a mala som k nej rešpekt. Správa o jej nešťastí ma veľmi zasiahla a som z toho zronená," povedala Manaudouová v utorok ráno. Tragédia sa dotkla aj americkej plavkyne Allison Schmittovej, ktorá získala v Londýne striebro na 400 m voľný spôsob práve za Muffatovou. "Som veľmi nešťastná z tragickej smrti Camilly Muffatovej. Bol to skvelá plavkyňa, rodený šampión," napísala Američanka na sociálnej sieti Twitter. V podobnom duchu reagovala aj Britka Rebecca Adlingtonová, ktorá zasa v Londýne získala bronz. "Bola som v šoku, keď som sa ráno dozvedela tú hroznú správu. Je to veľmi smutné. Camilla bola skvelá športovkyňa a najmä veľmi milá osoba. Odpočívaj v pokoji olympijská víťazka Camille Muffatová. Budeš nám veľmi chýbať," napísala Britka.
     

Muffatová okrem úspechu na olympiáde získala štyri bronzové medaily na majstrovstvách sveta. Profesionálnu kariéru ukončila minulý rok po tom, ako stratila šancu kvalifikovať sa na OH 2016 do Rio de Janeiro a navyše sa pohádala s trénerom Fabricom Pellerinom. Svoj posledný odkaz na sociálnej sieti Facebook zverejnila 6. marca, keď pridala svoje vlastné foto, takzvané "selfie" z mesta Ushuaia s textom. "Všetko je v poriadku, práve opúšťame Ushuaia. Vidíme sa čoskoro." 
     

Z nešťastia boli smutní aj predstavitelia Medzinárodnej plaveckej federácie (FINA). "Smútime za veľkou osobnosťou nášho športu. Muffatová bola veľmi talentovaná plavkyňa a skvelý človek. Jej úspechy budú navždy inšpiráciou pre mladých plavcov v jej krajine," uviedol v stanovisku prezident FINA Julio C. Maglione. 
     

Pri tragédii prišli o život aj bývalý boxer Alexis Vastine (28), bronzový medailista z olympijských hier v Pekingu v roku 2008, a 57-ročná jachtárka Florence Arthaudová, ktorá sa ako jedna z prvých žien presadila vo svete jachtingu a v roku 1990 vytvorila rekord najrýchlejšieho individuálneho preplávania severného Atlantiku.
     

K nehode prišlo v provincii La Rioja neďaleko mesta Villa Castelli, ktoré leží 1170 kilometrov severozápadne od argentínskej metropoly Buenos Aires. Helikoptéry sa zrazili v dobrom počasí vo vzduchu iba 400 metrov od miesta štartu a v plameňoch sa zrútili na zem, uviedla agentúra DPA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona