Plavci nemajú šéfa, prezidentka Adámková odstúpila

NETKY.SK • 15 Apríl 2019, 16:20 • 2 min
Plavci nemajú šéfa, prezidentka Adámková odstúpila

BRATISLAVA - V Slovenskej plaveckej federácii (SPF) aktuálne panuje bezvládie. Dlhoročná prezidentka Irena Adámková sa k 11. marcu vzdala funkcie. Mnoho ľudí jej rozhodnutie prekvapilo. Sršalo z nej odhodlanie meniť veci k lepšiemu. Ešte v januári odkryla svoje plány, ktoré mala na čele federácie. Jednou z jej priorít bolo dostať reprezentantov SR nazad do slovenských bazénov.

slovakia

left justify in out

"Veľa plavcov odchádza do zahraničia, pretože vo vlasti nemáme dobré podmienky. Usilujem sa o to, aby starostlivosť o športovcov bola čo najlepšia a aby neodchádzali. Potom by sme ich mali viac pod kontrolou," uviedla Adámková začiatkom kalendárneho roka 2019 a pokračovala. "Snažíme sa utvoriť skupinu, ktorá by mohla trénovať na Slovensku a sústredila sa na prípravu na olympijské hry. Ak sa nám to podarí, budem veľmi rada. Nie každému svedčí zahraničná cesta. Slovákom rodina a domov často chýba. Ak by sa nám podarilo zabezpečiť im prípravu doma, myslím si, že by mohli dokázať malé zázraky."

Ako príklad uviedla mladú plavkyňu Andreu Podmaníkovú. "V USA je veľký problém, pláva sa tam v yardových bazénoch. Okrem toho, športovci tam plávajú prioritne pre školy, ktoré majú úplne inak nastavenú sezónu. Potom je to náročné zladiť s majstrovstvami Európy či sveta. Uvedomuje si to viacero plavcov," hovorila Adámková.

Napriek nie jednoduchým okolnostiam bola, podľa vlastných slov, na dobrej ceste, aby presvedčila reprezentantov SR, aby sa vrátili do vlasti. "Mám avizovaných viacero príchodov domov pred olympiádou. Ak to tak bude, urobím všetko, aby sa na Slovensku dokázali pripraviť v dobrých podmienkach. Stále mám ružové okuliare a verím, že raz nám postavia bazén, kde by sme mohli zriadiť tréningové centrum. Napriek tomu, urobíme, čo sa dá," tvrdila niekdajšia prezidentka SPF.

Rodila sa i zaujímavá spolupráca s Banskou Bystricou. "Plavci môžu trénovať v dlhom bazéne v Košiciach, Banskej Bystrici, Žiline a Bratislave. Všade sú tieto bazény preplnené. Rokujeme s Duklou Banská Bystrica, že by sme tam aspoň na rok chceli utvoriť tréningové centrum, kde by sme sústredili našich plavcov. Infraštruktúra je základ. Nielen pre plavcov, ale pre celý šport. Práve to nás zrejme delí od miesta vo finále zásadných podujatí," povedala Adámková.

Svoje smelé plány však nestihla zrealizovať, ako prezidentka SPF však už necítila dostatočnú podporu. Nové vedenie slovenského plávania by malo byť známe už v stredu, keď sa uskutoční Konferencia SPF v Bratislave. Okrem prezidentky aktuálne nedisponuje národná federácia ani viceprezidentom pre plávanie ani viceprezidentom pre diaľkové plávanie. Irena Adámková uviedla, že rada predstaví rozpracované projekty aj novému prezidentovi. Ako s tým naloží, to už je iba na ňom.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies