Plavčan z funkcie neodstúpi, požiadal Európsku komisiu o kontrolu rozdelenia dotácií

NETKY.SK • 26 Júl 2017, 15:6 • 2 min
Plavčan z funkcie neodstúpi, požiadal Európsku komisiu o kontrolu rozdelenia dotácií

BRATISLAVA - Minister školstva Peter Plavčan vyzýva Európsku komisiu na preverenie procesu rozdeľovania eurofondov a žiada ju o zhodnotenie a preverenie výzvy zameranej na podporu Dlhodobého strategického výskumu a vývoja (DSV). Minister to uviedol na dnešnej tlačovej konferencii a dodal, že o rezignácii neuvažuje.

slovakia

left justify in out

Rezort školstva podľa neho sám iniciatívne preveruje procesy rozdeľovania dotácií a kontrolu uzavretej výzvy na podporu Priemyselných výskumno-vývojových centier (PVVC) automaticky vykoná aj Najvyšší kontrolný úrad.

Riaditeľ komunikačného odboru ministerstva Matúš Stračiak zároveň vyhlásil, že opozičná poslankyňa Veronika Remišová bez znalosti problematiky zaútočila na spôsob čerpania eurofondov a ohrozila tak záujmy Slovenska, keďže až do ukončenia vyšetrovania bude proces schvaľovania pozastavený. Momentálne ho kontroluje Riadiaci orgán výzvy, ktorý spadá pod ministerstvo školstva.

Plavčan povedal, že transparentné financovanie výskumných aktivít je jednou z hlavných priorít rezortu školstva a dotkol sa i témy hodnotenia projektov. „Kritériá na hodnotenie boli schválené ešte v roku 2015. Sedia tam zástupcovia výskumného sektora, Slovenskej akadémie vied, vysokých škôl, podnikateľského sektora, ktorí podľa týchto kritérií postupujú. Hodnotitelia boli vybraní na základe otvorenej výzvy, ktorá trvala dlhšie ako rok,“ povedal Plavčan a novinárom dovolil položiť iba dve otázky.

 

K tomu, ako je možné, že výzvu zameranú na podporu oceliarskeho priemyslu posudzoval lekár, sa priamo nevyjadril. Uviedol však, že on do procesu hodnotenia nevstupuje: „Ja nemôžem vstupovať do procesu hodnotenia a nemám vplyv na to, ako ktorý hodnotiteľ posudzoval, dokonca ani na to, ako boli vyberaní. To má na starosti ten, kto zabezpečoval vykonávanie výzvy. Na to bude slúžiť proces môjho preverovania, ktorý ukáže, či boli dodržané všetky kritériá,“ povedal Plavčan.

Ministerstvo zároveň uviedlo, že výskumné aktivity univerzít boli v minulosti realizované bez akejkoľvek priamej väzby na prax. Operačný program Výskum a inovácie si preto za cieľ kladie výraznejšiu podporu aplikovaného výskumu v úzkej spolupráci s podnikateľským sektorom. Podľa rezortu školstva sa medzi päticou najúspešnejších subjektov z hľadiska výšky získanej dotácie vo výzve PVVC umiestnili dve významné výskumné organizácie a tri výskumné univerzity. Tie sa v pozícii partnerov podieľajú až na takmer 90 percentách podporených projektov.

Podľa Plavčana nie je pravda, že z doposiaľ neukončenej výzvy na podporu DSV mali profitovať iba univerzity. „Táto výzva bola nastavená tak, aby sa podporil výskumný sektor spolu s podnikateľským sektorom. V prvej výzve boli žiadateľmi prioritne podnikatelia, v druhej výzve môžu žiadať jedni i druhí,“ uviedol Plavčan a dodal, že prostriedky nemali dostať iba tí, čo robili výskum v minulosti. Podľa ministra bolo cieľom podporovať partnerstvo výskumného a podnikateľského sektora a dovoliť do výskumu vstupovať aj ďalším.

Hnutie OĽaNO v utorok 25. júla vyzvalo predsedu SNS Andreja Danka, aby sa Slovenská národná strana vzdala rezortu školstva pre závažné zlyhania v riadení eurofondov na vedu a výskum. OĽaNO zároveň začína zbierať podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu, na ktorej by mal byť odvolávaný minister školstva Peter Plavčan, pretože pri investíciách do vedy a výskumu za viac ako pol miliardy eur podľa opozície zlyhal. Poslankyňa Veronika Remišová pripomenula, že pri rozdeľovaní stoviek miliónov eur na strategický výskum ministerstvo školstva zamietlo projekty našich najlepších univerzít a Slovenskej akadémie vied.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona