Plavčan: Tému športovej diplomacie si osvojili všetky členské štáty EÚ

NETKY.SK • 22 November 2016, 15:20 • 2 min
Plavčan: Tému športovej diplomacie si osvojili všetky členské štáty EÚ

BRUSEL - Tému športovej diplomacie, ktorú začalo presadzovať slovenské predsedníctvo v Rade EÚ si osvojili všetky členské štáty Európskej únie. Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Plavčan to uviedol pred dnešným bruselským zasadnutím ministrov EÚ zodpovedných za oblasť športu.

slovakia

left justify in out

"Športová diplomacia vedie k porozumeniu medzi národmi a aj k lepšiemu priateľskému prostrediu na celom svete," skonštatoval Plavčan. Dodal, že príslušný dokument bol prijatý s porozumením všetkými členskými štátmi EÚ.

 

Dôvod na presadzovanie tejto témy bol podľa neho ten, že v športe sa v poslednom období objavili viaceré negatívne javy, ktoré boli dostatočne medializované.

 

"Domnievali sme sa spoločne aj s expertmi a športovcami, ktorí pracujú v medzinárodných organizáciách, že je potrebné otvoriť túto tému, otvorene o nej diskutovať a navrhnúť aj nejaké opatrenia, ktoré by túto situáciu zlepšili," vysvetlil minister.

 

Plavčan spresnil, že počas pracovného obeda budú na tému "Športová diplomacia - rozvoj a mier" rokovať nielen predstavitelia vlád, ale aj zástupcovia mimovládneho sektora. V rámci tzv. štruktúrovaného dialógu svoje názory na túto tému predstavia ministri zodpovední za šport z krajín tzv. predsedníckeho tria - Holandska, Slovenska a Malty -, ako aj komisár EÚ pre vzdelávanie, kultúru, mládež a šport Tibor Navracsics.

 

Plavčan si na dnešné diskusie s rezortnými kolegami z členských štátov EÚ, ktorým predsedal, zobral ako hostí expertov na oblasť športovej diplomacie Danku Bartekovú, slovenskú reprezentantku v športovej streľbe, ktorá je členkou Medzinárodného olympijského výboru (MOV), a Mateja Tótha, olympijského a svetového víťaza v 50-kilometrovom chodeckom maratóne, ktorý je členom Medzinárodnej asociácie atletických federácii (IAAF).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona