Plavčan: Slovensko poradí Česku pri tvorbe zákona o športe

NETKY.SK • 6 Jún 2016, 14:32 • 2 min
Plavčan: Slovensko poradí Česku pri tvorbe zákona o športe

BRATISLAVA – Ministerstvo školstva pomôže a poradí svojim rezortným kolegom v Česku pri tvorbe zákona o športe. Česká ministerka školstva Kateřina Valachová totiž oceňuje zmeny, ktoré Slovensko zrealizovalo pre zlepšenie podmienok pre športovcov.

slovakia

left justify in out

"Budem veľmi rada za pomoc v tejto otázke, pretože do konca roka chcem predložiť zákon o športe v ČR," skonštatovala po dnešnom stretnutí so slovenským ministrom školstva Petrom Plavčanom (nominant SNS) v Bratislave.

 

Ministri spolu hovorili o regionálnom školstve a jeho financovaní, vysokom školstve a hodnotení jeho kvality i o pôsobení školského ombudsmana. "Vymenili sme si názory na všetky tieto oblasti a dohodli sme sa, že naši odborní pracovníci sa budú stretávať a vymieňame si skúsenosti," skonštatoval Plavčan.

 

Valachová víta, že so slovenským rezortným kolegom majú spoločné ciele, a to najmä zlepšenie ohodnotenia učiteľov i ostatných pracovníkov v školstve a zlepšenie kvality vzdelávania detí. "Veľmi rada poskytnem akékoľvek informácie týkajúce sa zmien financovania regionálneho školstva, pretože ako v Česku, tak i na Slovensku platí, že vzdelanie niečo stojí. Musíme poctivo priznať koľko a zaistiť financovanie našich škôl," povedala. Detailne sa s ministrom Plavčanom bavila aj o vysokom školstve i zmenách, ktoré aktuálne štartujú v Česku z hľadiska akreditácií a nového Národného akreditačného úradu.

 

Podľa ministra školstva Plavčana môže byť pre Slovensko inšpiráciou vedenie kancelárie školského ombudsmana a jeho kontakt s ministerstvom i verejnosťou. V prípade financovania regionálneho školstva skonštatoval, že v ČR je odlišné ako na Slovensku. "Napriek tomu budeme pripravovať efektívnejšie financovanie regionálneho školstva a určite si prevezmeme cenné rady," uviedol.

 

Podľa Valachovej je potrebné, aby peniaze ktoré sa vybojujú pre školy v štátnom rozpočte, doputovali aj reálne do škôl a do konkrétneho hodnotenia učiteľov. "Preto je potrebné, aby sme mali viac pod kontrolou verejné prostriedky," spresnila. Školský ombudsman v Česku bude mať podľa jej slov od budúceho školského roka konkrétnu úlohu, a to zabezpečiť vzťahy v škole tak, aby sa zabránilo šikane. "Ombudsman by mal aktívne navštevovať školy a viesť učiteľov k tomu, aby vedeli ako najlepšie nastaviť vzťahy s rodičmi a deťmi," spresnila.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies