Plavčan: Slovensko počas predsedania Rade EÚ podporí talenty a športovú diplomaciu

NETKY.SK • 31 Máj 2016, 16:13 • 2 min
Plavčan: Slovensko počas predsedania Rade EÚ podporí talenty a športovú diplomaciu

BRUSEL - Priority, ktoré bude slovenské predsedníctvo Rady EÚ presadzovať v oblasti školstva, sú podpora talentov a športová diplomacia. Minister školstva SR Peter Plavčan to uviedol dnes po skončení dvojdňového zasadnutia Rady EÚ pre vzdelávanie, mládež, kultúru a šport v Bruseli.

slovakia

left justify in out

Plavčan pripomenul, že ide o nové témy v rámci rokovaní Rady ministrov, a dodal, že jeho návrhy sa stretli so záujmom ostatných národných delegácií. Minister zároveň uviedol, že jednou z tém bruselských rokovaní bola okrem iného modernizácia vysokoškolského vzdelávania.

 

"Táto téma je o to dôležitejšia, že sa tu hovorilo o tom, že vysokoškolské vzdelávanie ako odborná príprava nie je len prípravou na povolanie, ale zároveň aj prostriedkom na kultiváciu osobnosti," skonštatoval Plavčan.

 

Na otázku TASR, či SR bude aj naďalej podporovať prelínanie vysokoškolského vzdelávania s potrebami na trhu práce, minister pripomenul, že naša krajina patrí medzi najpriemyselnejšie v únii, a preto treba napomáhať tomu, aby absolventi vysokých škôl boli pripravení pre trh práce, osobitne pre priemysel.

 

"Niekoľko opatrení už bolo u nás vykonaných. Máme motivačné štipendiá pre tých, ktorí chcú študovať prírodné a technické odbory a chystáme aj iné opatrenia na podporu vysokých škôl," zdôraznil Plavčan.

 

Veľkou témou rokovaní Rady ministrov bola snaha zabrániť radikalizácii mladých ľudí v Európe. Minister Plavčan pripomenul, že v dobe "rýchlej spoločnosti", keď jedna mediálna správa prekrýva ďalšiu, v EÚ treba prijať širokú škálu opatrení, hlavne však treba informovať mladých ľudí a deti o javoch, ktoré sa v spoločnosti vyskytujú.

 

"Nemôže to zostať iba na škole. Do toho sa musia zapojiť aj médiá, podobne ako aj rodičia, a jednoducho deťom a mladým ľuďom treba trpezlivo vysvetľovať, čo sa okolo nich deje a aké budú dôsledky ich konania pre budúcnosť," opísal situáciu minister.

 

Dodal, že slovenská vláda vo svojom programovom vyhlásení navrhla novú reformu vzdelávania, športu, mládeže a vedy, kde jednou priorít sú aj témy boja proti intolerancii a násiliu. Podľa jeho slov sa niektoré opatrenia z tejto oblasti už začali plniť.

 

Minister zároveň privítal dnes ohlásenú iniciatívu Európskej komisie a niektorých spoločností z oblasti informačných technológií v oblasti boja proti šíreniu nezákonných nenávistných prejavov na internete. Dodal, že SR túto iniciatívu podporuje, zároveň je však na dosiahnutie tohto cieľa potrebné mladých ľudí zaujať aj inými metódami - vzdelávaním, mediálnou komunikáciou a podporou rodičov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies