Plavčan: Rešpektujem právo každého vyjadriť svoj názor

NETKY.SK • 19 Apríl 2016, 13:55 • 2 min
Plavčan: Rešpektujem právo každého vyjadriť svoj názor

BRATISLAVA - V plnej miere rešpektujem právo každého vyjadriť svoj názor. Je však dôležité povedať, že každý má zodpovednosť za budúcnosť školskej reformy. V súvislosti dnešným protestom nespokojných učiteľov, ktorý organizuje Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku (OZPŠaV) v Bratislave, to povedal minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS).

slovakia

left justify in out

Základná reforma školstva podľa jeho slov vznikla ako dokument, ktorý bol pripravený takmer 30 organizáciami, iniciatívami a školskými odbormi. "V tomto dokumente, ktorý vznikol na základe širokej dohody, sú po prvý raz uvedené aj konkrétne čísla, a to nárast finančných prostriedkov za štyri roky o dve miliardy eur. Takisto aj platové tarify, ktoré sa taktiež po prvý raz objavili," skonštatoval minister.

 

Ministerstvo školstva považuje údaje v tomto dokumente za nevyhnutné minimum. "V tejto chvíli sa snažíme uskutočňovať prvé kroky na to, že po schválení programového dokumentu začneme pracovať na jeho plnení, aby čo najskôr boli preukázané prvé výsledky," skonštatoval Plavčan.

 

Ak sa prvé výsledky preukážu, minister verí, že sa s partnermi dohodnú aj na pokračovaní reformy a jej finančnom zabezpečení. Plavčan uviedol, že koncom roka, pri schvaľovaní rozpočtu sa bude snažiť vyrokovať peniaze pre rezort školstva, pretože už bude niečo zo školskej reformy splnené.

 

Učitelia dnes poobede budú v centre Bratislavy protestovať. Vyjadriť tak chcú nespokojnosť s programovým vyhlásením vlády v oblasti školstva. Školské organizácie oceňujú zapracovanie niektorých požadovaných systémových zmien smerujúcich k zlepšeniu školstva do programového vyhlásenia vlády. Zároveň sú však nespokojné s nedostatočným finančným zabezpečením deklarovaných zmien, hlavne dôstojného postavenia zamestnancov v školstve.

 

Protest, ktorý sa začne pred Úradom vlády SR na Námestí slobody o 14.00 h, organizuje Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku spolu s partnerskými organizáciami. Účastníci by sa mali neskôr presunúť pred budovu Národnej rady SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona